Vuit de cada deu conductors gironins que s'han quedat sense carnet superen el test per recuperar-lo

La majoria dels qui perden tot el saldo de punts són transportistes professionals

Durant el 2011, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha obert 598 expedients a conductors gironins que han perdut tots els punts del carnet. Molts d'ells, amb edats compreses entre els 30 i els 44 anys. Dins aquest gruix, però, fins i tot hi ha casos d'adolescents menors d'edat que s'han quedat sense el permís per conduir ciclomotors perquè han esgotat tot el saldo.

Tot i tenir obert un expedient, fins que no es faci efectiva la retirada del carnet a aquests conductors, poden passar mesos o ben bé un any. I és que fins que no conclogui el procés administratiu, sobretot si els infractors presenten recurs, els tràmits es poden allargar.

En total, durant el 2001, la DGT ha fet efectives 700 retirades de carnet a la demarcació (algunes de les quals s'arrossegaven d'anys anteriors). Un cop la DGT comunica als infractors que han d'entregar el permís, haurà de passar mig any (tres mesos, en el cas dels conductors professionals) abans no puguin tornar a agafar un vehicle.

A més, els infractors han de seguir un curs de reeducació viària i superar un test de 30 preguntes, alguns d'elles molt específiques. Com explica Solano, les qüestions que se'ls plantegen incideixen, sobretot, amb aquelles imprudències que els han fet perdre tot el saldo.

Perfil psicològic

"S'elabora un perfil psicològic de cada persona i, en funció del què doni, es fan un tipus de preguntes o unes altres", concreta la cap de la DGT a Girona. En concret, hi ha fins a set tipus diferents de tests, un per a cada perfil (general, conductor professional, velocitat, alcohol i conducció, malalties i fàrmacs, somni i fatiga, i seguretat activa i passiva).

"Els de velocitat i alcohol són els perfils estrella", concreta Marta Solano. Quan els infractors superen aquest test específic, i després de complir els terminis preceptius sense poder conduir, se'ls retorna el carnet. En aquests casos, no cal prova pràctica.

L'any passat, 781 gironins que havien perdut el permís es van presentar a aquestes proves (el 2010, van ser 703). I vuit de cada deu -un 78%- van aconseguir superar-les i rebre la qualificació d'apte (el 2010, aquest percentatge va ser similar, en un 77%).

La cap de la DGT a Girona explica que, contràriament al què es pugui pensar, la majoria d'aquests infractors eren transportistes professionals. "Pot semblar un contrasentit, perquè aquest és el mitjà amb què es guanyen la vida; però també és cert que, quant més temps passes a la carretera, més possibilitat tens d'incórrer en sancions", concreta.

El 2011, a les comarques gironines la DGT va retirar 79.978 punts del carnet a 25.952 conductors que havien comès alguna imprudència al volant. La infracció estrella va ser l'excés de velocitat.

Menys taxes d'examen

A les comarques gironines, el cens de conductors és de 442.426 persones. D'aquests, 13.581 van treure's el carnet durant el 2011 i van sumar-se a la llista dels novells (un 57,65% eren homes, i el 42,35% restant, dones).

De totes maneres, la crisi econòmica també es deixa sentir a l'hora de treure's el permís. Sense anar més lluny, en comparació amb el 2010, l'any passat la DGT va deixar d'expedir 661 taxes o drets d'examen. A més, els aspirants a obtenir el permís també allarguen el procés. "Amb la possibilitat que donen els terminis de vigència de proves, la gent dilata molt més els expedients; i allò que abans es feia en una mitjana de sis mesos, ara potser es fa en un o dos anys", conclou Marta Solano.