Overbooking a la clínica dental solidària de Girona amb 300 pacients a la llista d'espera

Els dentistes han atès en sis mesos 256 pacients, gairebé el triple del previst i alerten que estan "morint d'èxit"

Fa sis mesos va obrir les portes a Girona la primera clínica dental solidària de la demarcació que ofereix tractaments a preu simbòlics. Els pacients de la iniciativa 'Somriures solidaris' són persones sense recursos i que no es poden pagar un dentista. Són els serveis socials els que deriven les persones a aquest servei. El president de l'associació, Emili Banchilleria, ha explicat que d'entrada preveien atendre uns 100 pacients l'any. "En només sis mesos pràcticament hem triplicat la previsió", ha explicat Banchilleria.

Durant els primer mig any de funcionament de la clínica han atès 256 persones que, en total, han fet 363 visites. Banchilleria ha admès que estan "desbordats" i, per això, han decidit posar ja remei a la situació per intentar eixugar la llista d'espera i poder oferir un bon servei als pacients. La primera decisió ha estat tancar l'admissió de més pacients a partir del 15 d'abril. Després, miraran de limitar els tractaments que fan i retornar a la idea inicial que és centrar-se en el "més bàsic" per evitar que hi hagi persones que no puguin ni mastegar. "Potser hem volgut abastar massa", ha afirmat.

La vicepresidenta de l'associació, Teresa Maria Saguer, ha explicat que es reuniran amb serveis socials per establir els criteris de derivació dels pacients perquè consideren que hauran d'acotar tractaments. "Sinó ens passarà el mateix que a Granollers, que tenen un o dos anys de llista d'espera", ha alertat Saguer. Una altra de les mesures que han impulsat és la de buscar més dentistes que vulguin dedicar unes hores del seu temps a tractar aquests pacients amb pocs recursos. Actualment col·laboren a la clínica 21 dentistes però a la demarcació hi ha 350 col·legiats. "Si tots dediquessin només mig dia a col·laborar, tindríem tot l'any complert", ha detallat.

La clínica ofereix diversos tractaments d'odontologia bàsica; és a dir, extracció de dents, també es maten nervis (endodòncies) i es munten dentadures postisses (pròtesis) tant parcials com complertes. Els tractaments més freqüents han estat empastes: en sis mesos n'han fet 240. També han fet tractaments d'higiene (52), pròtesis (n'han començat 35 de les quals 10 ja estan acabades) i han fet 27 endodòncies. Els preus oscil·len entre 6 euros per una extracció de dent i reparació de càries fins als 150 euros per una dentadura postissa.

El Dipsalut, organisme autònom de la Diputació de Girona, s'encarrega de cobrir les despeses d'infermeria i personal administratiu mentre que la resta del finançament de la clínica es basa en el preus, encara que simbòlics, que paguen els pacients. En els primers sis mesos de l'any la clínica ha tingut uns ingressos de 7.217 euros i unes despeses de 6.260. Ara per ara, descarten obrir una clínica a una altra població de les comarques gironines perquè consideren que aquesta és la de referència per a tota la demarcació.