Tractament psicoterapèutic per l'autor d'un incendi entre Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d'Aro

En el moment dels fets, l'acusat patia un trastorn mental com a conseqüència de la seva addicció a l'alcohol

El fiscal, Enrique Barata, i l'advocat de la defensa, Francesc Nogué, han pactat per a l'acusat una pena de 3 mesos de presó, 270 euros de multa i 1.430,46 euros per indemnitzar la Generalitat i l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. L'incendi forestal al paratge del Baix Empordà va tenir lloc el 27 d'agost del 2010. L'acusat, Rafael Moreno Castillo, ha reconegut que cap a les 12 del migdia va calar foc a una zona boscosa on hi havia "herbes, matolls, pins i alzines sureres", situada a l'antiga carretera que uneix Santa Cristina d'Aro amb Sant Feliu de Guíxols.

La calor i el vent van fer que les flames es comencessin a estendre amb facilitat, i van obligar a mobilitzar vuit vehicles d'extinció i 22 Bombers per poder apagar el foc. Els Bombers van necessitar unes sis hores i mitja fins que van poder donar per extingit l'incendi. La ràpida intervenció dels Bombers va permetre que les flames no anessin a més i es cremessin només 100 metres quadrats.

La policia va detenir l'autor de l'incendi en el mateix lloc dels fets. L'endemà, el Jutjat de Guàrdia de Sant Feliu de Guíxols va ordenar l'ingrés urgent del piròman al psiquiàtric de Salt (Gironès), on hi va estar fins al 6 de setembre de l'any passat. L'acusat patia "un alcoholisme crònic important en fase de descompensació", a conseqüència de la seva addicció a la beguda. Per això, tant la fiscalia com la defensa consideren que en el moment de calar foc als matolls, Moreno tenia "greument alterades les facultats intel·lectives i el control dels impulsos".

Fiscal i defensa li han aplicat un eximent incomplet d'alteració en la percepció a conseqüència de la greu addicció a la beguda que pateix que ha permès rebaixar la pena dels 6 mesos inicials que demana el fiscal a 3 mesos. També han rebaixat la multa de 1.800 euros a 270. Com que l'acusat ha estat d'acord amb els fets que li imputen, la magistrada ha dictat sentència de viva veu.

Rafael Moreno no anirà a la presó sempre que no delinqueixi en els pròxims dos anys perquè no té antecedents. Tot i que el fiscal demanava inicialment l'internament psiquiàtric de l'acusat, finalment ha estat d'acord en commutar la pena per un tractament psicoterapèutic ambulatori durant tres anys que, segons la defensa, l'acusat ja ha començat.

En matèria de responsabilitat civil, haurà d'indemnitzar la Generalitat amb 971,79 euros pel cost de les feines d'extinció i a l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols amb 458,67 pels danys que el foc va causar al paratge boscós. Com que es tracta d'un delicte d'incendi forestal el cas l'havia de jutjar un tribunal popular però el pacte entre fiscal i defensa ho ha evitat.