Pintura, ous i escridassades a comerciants i policies en una manifestació alternativa a Girona

Unes 2.000 persones es desmarquen de la convocatòria dels sindicats

Tot i que els sindicats majoritaris han convocat una manifestació aquest vespre a Girona, els col·lectius anticapitalistes han decidit muntar-ne una d'alternativa al migdia. La marxa ha congregat, entre d'altres, integrants de la CGT, representants de la CUP i Reagrupament, membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), estudiants i joves antisistema. La protesta ha recorregut, durant més de dues hores, bona part de la ciutat.

Ha arrancat a les a les 12 del migdia a la plaça del Lleó i ha enfilat, tallant el trànsit a la carretera Barcelona, cap al Corte Inglés. Els manifestants han corejat contínuament proclames i crits contra la crisi, els polítics i la reforma laboral. Tan bon punt veien algun comerç obert, llançaven ous -i fins i tot escombraries- contra la façana i hi enganxaven cartells. A més, també han instat els treballadors a sumar-se a la jornada de vaga i tancar els comerços. En alguns casos fins i tot han decidit abaixar la persiana per la força.

Els manifestants, que han tallat durant una bona estona el trànsit a la carretera Barcelona, han decidit anar fins al centre comercial Hipercor, una de les grans superfícies que avui han decidit obrir. Tot i que el personal de seguretat ha abaixat les persianes a corre-cuita a mesura que els manifestants s'apropaven, això no ha impedit als encaputxats llançar ous, pintura, petards i bombes fum a es portes de l'establiment. També han enganxat papers amb consignes a les parets de l'edifici.

La mobilització ha continuat fins a la subdelegació del govern espanyol on han llegit el manifest. Hi ha hagut moments de tensió amb els agents de la Guàrdia Civil que custodiaven l'edifici i un grup de manifestant que intentaven accedir-hi. Tot i que els agents s'han equipat amb cascos i s'han col·locat en filera a les portes de la subdelegació i que algun manifestant ha intentat ocupar l'edifici, la disputa no ha pujat de to.

Segons la CGT, quan sí que hi ha hagut algun enfrontament que ha arribat a les mans a la policia ha estat a primera hora del matí. Segons el seu relat, un grup de vaguistes havien muntat un piquet informatiu a les portes de la delegació del Govern i antidisturbis dels Mossos d'Esquadra els han fet marxar. La CGT diu que han utilitzat la força i que una representant del sindicat ha resultat ferida. Ha denunciat el cas als jutjats. Mossos d'Esquadra diuen que no hi ha hagut cap càrrega policial contra manifestants.

El bloc anticapitalista es tornarà a manifestar al vespre, tot i que es desmarquen de la convocatòria dels sindicats majoritaris. En el manifest que han llegit a les portes de la subdelegació del govern espanyol, han mostrat el seu rebuig a la reforma laboral perquè és una "agressió brutal als drets històrics dels i les treballadores".

"La situació social és tan greu que cal que la vaga general vagi més enllà de la lluita contra aquesta reforma, que la desbordi", han reclamat. A més, han assegurat que no se sumen a la convocatòria dels dos grans sindicats -CCOO i UGT- perquè representen el sindicalisme "de saló, pactista i buròcrata".