Els sindicats xifren el seguiment de la vaga a la indústria gironina en un 85%

Vàndals posen silicona als panys d'una quinzena de comerços de la Rambla de Figueres per evitar obrin

Bartomeu Compte (CCOO) i Dolors Bassa (UGT) consideren que han "aconseguit" els "principals objectius" que s'havien marcat per a la vaga general que és demostrar el rebuig a la reforma laboral i fer-ho, sobretot, en el sector industrial. Segons els sindicats, la convocatòria s'ha fet sentir sobretot a escorxadors, a la indústria agroalimentària, a la química, a la metal·lúrgica i al sector del transport. Compte assenyala que un indicador "infalible" és la davallada del consum energètic d'aquest dijous respecte a l'anterior que "demostra l'èxit de la vaga".

Pel que fa al seguiment en comerços i a l'hostaleria, els sindicats indiquen que caldrà esperar per conèixer amb detall quin ha estat el seguiment. CCOO ha criticat el paper que ha jugat la Generalitat durant la vaga perquè consideren que han coaccionat els treballadors perquè vagin a treballar. "És l'administració qui hauria de mantenir el dret escrupolós a fer vaga", ha afirmat Compte que ha detallat que el Govern ha facilitat que els treballadors facin constar qui fa vaga i qui no. "Això és una ingerència il·legítima", ha criticat. CCOO ha afirmat que quan tinguin una còpia de l'escrit que la Generalitat ha fet arribar als treballadors el registraran a la inspecció de treball.

Els sindicats majoritaris asseguren que no han registrat cap incident en el que porten de jornada però Bassa ha qüestionat el dispositiu policial que creu que és "molt més exagerat" que altres vegades. "Només hi ha hagut un enfrontament verbal a la nit entre piquets i antiavalots però no ha anat més enllà", ha explicat Bassa.

Tot i això, la policia ha registrat diversos incidents al llarg del dia. A Figueres uns vàndals han posat silicona als panys d'una quinzena de comerços del centre per evitar que poguessin obrir. A Girona uns piquets han impedit que els treballadors d'una entitat bancària de la plaça Marquès de Camps anessin a treballar i han fet pintades. També han mogut contenidor al mig de la carretera i han tirat motos a terra. A la Jonquera hi ha talls intermitents a accessos de l'AP-7 i també hi ha talls de circulació a l'entrada de Blanes.