Sant Feliu podrà aconseguir fins a 550 noves places d'hotel amb els allotjaments dels Anlló

Del 1996 al 2002 la ciutat va passar de 45 hotels a 32 i de 2.741 places a 2.359

Amb l'objectiu d'evitar la regressió de l'activitat hotelera a Sant Feliu, l'Ajuntament ha decidit introduir diverses modificacions al POUM que permetran reconvertir els allotjaments dels germans Anlló en hotels de diverses categories. Amb aquests canvis es pretén que l'administració no sigui un "impediment" pels inversors, i fer que la ciutat pugui ser "competitiva" amb d'altres localitats, en paraules de l'alcalde de Sant Feliu, Joan Alfons Albó.

Per posar fi a aquest retrocés l'Ajuntament ja va decretar amb anterioritat una suspensió de llicències per aturar la reconversió massiva de zones hoteleres en residencials. Altres antecedents normatius són la classificació el 2006 del POUM de dues categories per a les finques amb ús hoteler. La primera, la H1, afecta aquells hotels que presentaven unes bones condicions per continuar desenvolupant l'activitat, i entre els quals es compten els del llegat dels germans Anlló. La segona categoria, H2, és per a aquells hotels amb una qüestionada viabilitat i que poden reconvertir-se en usos residencials. En la normativa del 2006 també es preveien atorgar suplements d'edificabilitat per incentivar l'activitat hotelera.

Sis anys després, però, s'ha considerat necessari revisar la llei i modificar-la, responent també a les inquietuds dels promotors hotelers que s'han interessat pel llegat dels Anlló. En concret, s'han redactat dues modificacions del POUM. Per una banda afecten les finques dels Anlló -definint quines d'elles han de continuar com a hoteleres i quines es poden transformar en altres usos-, i també altres del seu entorn. I per l'altra banda afecten el sector SMU-17 per fer possible la materialització del sostre pendent com a hoteler.

Condicions atractives per donar un ús hoteler a les finques veïnes

Els dos germans, Joan i Francesc Anlló, van morir l'any 2002 sense haver fet testament ni tenir descendència, de manera que el seu llegat va passar temporalment a la Generalitat. Les empreses dels germans eren titulars de 31 finques a Sant Feliu, nou de les quals havien estat directament dedicades a activitats hoteleres, i corresponien als antics hotels Mediterráneo, Regina, Avenida, Rex I, Rex II, Les Noies, Montserrat i Panorama Park. Tots aquests antics establiments hotelers no tenen activitat actualment, ja que van cessar-la seguint les ordres de l'administrador judicial. El llegat també incloïa un pis a l'avinguda Diagonal de Barcelona de 250 metres quadrats.

En base a un estudi sobre la viabilitat d'aquestes finques s'ha decidit mantenir un ús hoteler exclusiu a les finques ocupades pels antics hotels Panorama Park -al qual es permet ampliar l'actual sostre edificable de 4.100 metres quadrats fins als 5.000-, i pels hotels Les Noies i Rex I, situats en la mateixa illa enfront de la rambla del Portalet.

Responent a les consultes de diferents operadors hoteleres també s'ha proposat que la finca on se situa l'Hotel Regina, juntament amb les finques veïnes situades al carrer Algavira, també siguin considerats en el seu conjunt d'ús hoteler. De fet, alguns inversors s'han interessat per construir un alberg o residència al Regina, tot i que encara no hi ha cap negociació tancada.

Amb l'objectiu que els hotels puguin tenir més superfície, també es proposa incentivar la transformació per a usos hotelers de les finques veïnes de l'Hotel Rex I i Noies, situades a la rambla del Portalet, al carrer Sant Ramon i al carrer Sant Roc, i la finca situada entre l'Hotel Rex II i l'Hotel Avinguda, al carrer Joan Maragall. Aquests incentius consisteixen en poder edificar fins a 15 metres endins a l'illa on es trobin, o bé poder construir un pis addicional reculat respecte a la façana.

Si els promotors hotelers s'interessessin per totes les finques que l'Ajuntament vol convertir en turístiques la ciutat podria arribar a incorporar entre 500 i 550 noves places d'hotel, en termes d'habitacions estàndards d'establiments de quatre estrelles, segons les previsions del regidor d'Urbanisme de Sant Feliu, Joan Vicente. De fet, en els últims mesos el consistori ha rebut aproximadament cada quinze dies la visita d'un operador hoteler interessat en els immobles dels Anlló. Això també ha servit a l'Ajuntament per perfilar les modificacions del POUM segons els interessos dels promotors.

El vicealcalde de Sant Feliu, Pere Albó, ha remarcat que amb aquests canvis del POUM, que també volen beneficiar els altres hotels de la ciutat que vulguin créixer, es vol donar continuïtat al "projecte empresarial" que van engegar els Anlló per engrandir la superfície dels seus establiments.

D'altra banda, el sostre de protecció oficial que cal reservar com a conseqüència de la reconversió d'alguns hotels en habitatges, es proposa situar-lo a l'edifici de l'Hotel Regente.

A aprovació al ple de dimecres

El govern de Sant Feliu (CiU-PSC) vol portar a aprovació inicial les modificacions del POUM al ple d'aquest dimecres al vespre. La previsió és que a l'estiu hi hagi una nova valorització de les finques, i que a l'octubre ja puguin sortir a subhasta.

D'altra banda, entre el maig i el juny es podrien subhastar els immobles dels Anlló que van quedar deserts en la subhasta del desembre.

A part de les finques, l'herència dels germans Anlló també incloïa cinc comptes corrents -tres en bancs, un a Andorra i un altre a Suïssa- que sumaven un import líquid de 621.000 euros. Tot i això, el Govern ja en va fer servir uns 416.000 que es devien a l'ajuntament en concepte d'IBI, i també per indemnitzar els treballadors dels diferents hotels, que es van tancar a partir del 2002.