Ofensiva sindical contra alguns supermercats acusats de pressionar les plantilles

Els comitès de Comexi, Simon, Esteve Química, Servià Cantó, Bellsolà, Ato o l'hospital Trueta, entre d'altres, se sumen a la vaga

CCOO i la UGT de les comarques gironines han anunciat que seran inflexibles amb les empreses que coaccionen els treballadors perquè no secundin l'aturada general del dijous. Fins ara, els dos sindicats tenen un llistat que inclou una trentena d'empreses de la demarcació que han portat a terme els anomenats 'piquets empresarials'.

Si abans de dijous aquestes empreses no deposen la seva actitud, CCOO i la UGT ja han anunciat que les denunciaran davant la Inspecció de Treball. La secretaria general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, explica que les mesures de pressió sempre solen ser les mateixes.

"Generalment, es diu als treballadors que si secunden la vaga se'ls acomiadarà, que seran els primers a incloure'ls a la llista si es presenta un ERO o bé que no se'ls renovarà el contracte", ha explicat Bassa. Aquest dilluns, CCOO i la UGT han fet públic el llistat d'aquestes empreses, la majoria de les quals són grans superfícies (sobretot, supermercats).

La llista inclou noms com l'Hipercor, les cadenes Mercadona i Dia, la distribuïdora de materials de construcció Point P., els Magatzems Vall de Platja d'Aro (Baix Empordà), la firma de roba Zara o els aparcaments Saba. A més, dins del sector serveis també hi ha l'empresa Establiments Viena (que fa entrepans) o -fins i tot- l'Hospital Comarcal de la Selva.

El secretari general de CCOO, Bartomeu Compte, per la seva banda, ha volgut denunciar el cas de l'empresa estatal Eurest, dedicada a servir càterings, amb qui s'han trobat una forta oposició. "Com a mínim, té una plantilla de 200 persones a la demarcació; de moment, el que hem fet ha estat una protesta formal, però si no entren en raó els portarem davant la Inspecció de Treball", ha dit.

A l'hora de fer el llistat, tant CCOO com la UGT han ofert a les plantilles poder denunciar els casos per Internet. Cada vegada que han rebut el nom d'una empresa, però, els serveis jurídics han parlat amb les direccions per verificar si realment es portaven a terme coaccions. "Amb això, volíem evitar que algun treballador ressentit denunciés pressions que, després, podien no ser certes", ha indicat Dolors Bassa.

Unes 200 empreses, adherides

A l'altre costat de la balança se situen aquelles empreses gironines on els comitès o assemblees han decidit secundar la vaga. De moment, CCOO i la UGT en tenen un llistat de 200. Els dos sindicats ressalten que, a diferència del petit comerç, el seguiment de la vaga a la indústria es preveu majoritari. "Tenim bones vibracions", ha dit Bartomeu Compte.

Les empreses on els treballadors han decidit secundar la vaga abasten nombrosos sectors. Entre d'altres, se sumaran a l'aturada Simon i Comexi de Riudellots de la Selva (Selva), Fisersa de Figueres, l'Ato de Vidreres (Selva), Bellsolà d'Aiguaviva, Espuña d'Olot, Comforsa de Ripoll, els supermercats Bonpreu, els hotels Guitart i Monterrey de Lloret de Mar (Selva) o les constructores Rubau Tarrés i Servià Cantó.

En el sector públic, entre les adhesions amb què compten CCOO i la UGT hi ha el comitè de l'Hospital Josep Trueta, Correus, el PAS de la UdG o el personal dels ajuntaments de la Bisbal d'Empordà i Roses (Alt Empordà).

El secretari general de CCOO a les comarques gironines ha demanat "seny" als empresaris perquè no entorpeixin el dret de vaga de les plantilles. Compte també ha assegurat que, a partir del vespre de dimecres, es muntaran diversos piquets, però ja ha avançat que el seu objectiu serà "no forçar les coses" sinó "ajudar els treballadors en aquells llocs on hi hagi dubtes".

Per la seva banda, Dolors Bassa ha fet una crida a totes aquelles persones que dijous -per un o altre motiu- treballaran. "El que demanem en aquests casos és que facin el que es coneix amb el nom de vaga passiva; és a dir, que després de la seva jornada evitin consumir anant a comprar o sortint a menjar", ha destacat la secretaria general de la UGT a les comarques gironines.

CCOO i la UGT continuen escalfant motors per a la convocatòria de vaga general de dijous. Aquests dies, continuaran fent assemblees arreu del territori i fent crides a la mobilització. Dijous, al llarg de la jornada, hi haurà diverses concentracions, que culminaran amb una manifestació que sortirà a les set de la tarda de la rotonda de la Devesa i recorrerà els carrers del centre de Girona.