Generalitat i Estat invertiran 2,5 MEUR per millorar els camins de ronda de Palafrugell

La intenció del consistori és iniciar els treballs el proper mes de setembre, després de la temporada d'estiu

El Govern català invertirà aquest 2010 prop d'un milió d'euros per arranjar dos camins de ronda a Palafrugell. En concret, els que s'estenen des de Tamariu a Cala Pedrosa, i des d'aquesta platja fins al Far de Sant Sebastià. La Generalitat encararà ara les cessions de terrenys i expropiacions necessàries per a portar les obres en aquests dos trams, que abasten un total de 4,2 quilòmetres. La intenció és començar els treballs al mes de setembre.

Aquesta partida, però, no és l'única que té compromesa el municipi per arranjar camins de ronda. I és que als pressupostos generals, el govern espanyol ha consignat 1,5 MEUR més per portar a terme millores en camins de ronda de Palafrugell. Aquest mateix mes, l'Ajuntament i representants de Costes es reuniran per veure en quins trams concrets s'actuarà. 'La nostra intenció és que aquests treballs també es puguin iniciar al setembre, després de la temporada d'estiu', concreta l'alcalde.

En el cas dels camins competència de l'Estat, però, no es millorarà tot un tram d'una tacada. I és que el Ministeri exigeix que, abans d'emprendre les obres, el camí estigui absolutament lliure de càrregues per evitar un litigi judicial. 'Per això, el que farem és dividir la partida consignada en trams petits, amb la intenció d'evitar qualsevol possibilitat d'acabar als jutjats', indica Sergi Sabrià.

1,6 milions arreu del litoral

Les millores als camins de ronda de Palafrugell que portarà a terme la Generalitat, però, no seran les úniques que el Govern farà aquest 2010 al litoral gironí. En total, la Generalitat –a través de Política Territorial- invertirà 1,6 MEUR per arreglar 8,2 quilòmetres de camins de ronda. A més dels de Tamariu i Llafranc, també es faran obres al camí de Sa Riera a Cap Sa Sal de Begur (Baix Empordà) i el que s'estén des de la platja de Garbet fins a la de les Assutzenes a Colera (Alt Empordà).

En el cas de Begur, les obres ja començaran abans de l'estiu. A més, aquest 2010 la Generalitat actualitzarà el projecte de camí de ronda de Lloret de Mar (Selva), des de la platja de Fenals fins la de Lloret, per iniciar les obres en els propers anys.

Pel que fa al 2011, el Govern té previst fer noves millores en camins de ronda, bàsicament de l'Alt Empordà. En concret, les obres previstes es troben a Llançà (des del port a la cala Cau del Llop), Colera (del port a la platja de Garbet), Portbou (de la platja gran a Cala Pi)i a Tossa de Mar (des d'Es Codolar a Es Cars), aquest darrer municipi a la comarca de la Selva.

Centre de difusió

Amb l'objectiu de posar en valor els camins de ronda com a atractiu turístic, la Generalitat ha donat suport a la creació del Centre d'Interpretació del patrimoni marítim de Sa Perola, a Calella de Palafrugell. L'equipament s'inaugurarà properament i ha rebut una ajuda de 14.690 euros de la Generalitat. En paral·lel, l'Ajuntament de Palafrugell també ha editat per primera vegada un catàleg de cales i camins de ronda del municipi.

Al mateix temps, Palafrugell, com a ciutat digital, ha rebut de la secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat un ajut de 369.614 euros per als anys 2009 i 2010. Entre els projectes als quals es destinaran, hi ha el d'estendre la xarxa wifi a les platges i camins de ronda del municipi.
  • L'alcalde de Palafrugell, Sergi Sabrià, explica que la Generalitat i l'Estat invertiran 2,5 MEUR per millorar els camins de ronda del municipi