La prova pilot a Girona d'atenció a pacients crònics redueix un 10% els ingressos urgents

El Departament de Salut estendrà el programa tot Catalunya i destinarà l'estalvi a reduir les llistes d'espera

Els consellers de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, i el de Salut, Boi Ruiz, han fet balanç del programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya. Aquest programa té com a objectiu unir esforços entre els dos departaments per donar una atenció integral a les persones que tenen malalties cròniques que, sovint, comporten també dependència en la seva vida normal.

Segons ha posat de relleu el conseller Cleries, el 24% de les persones ateses als serveis socials tenen algun tipus de malaltia crònica o necessitats relacionades amb l'àmbit de la salut i, per tant, el programa vol donar una resposta unitària dels dos departaments per atendre els malalts crònics.

El programa s'ha provat a Girona on, des de l'any passat, han participat en una prova pilot 1.513 malalts crònics complexos. Durant aquests mesos, aquests pacients han rebut una atenció seguint el nou model i això ha suposat una reducció del 10% dels ingressos urgents. "Sense aquest programa, la malaltia es pot aguditzar i cal ingressar més sovint", ha valorat el conseller de Salut, Boi Ruiz. El conseller ha destacat que el programa permet fer un seguiment més acurat dels pacients i que, amb la incorporació dels serveis socials, es pot estar controlar més que el pacient pren la medicació i també conèixer les necessitats que té per mantenir un bon nivell de salut.

"Entenem que és una prova d'èxit i estendrem el projecte a d'altres indrets fins cobrir tot Catalunya en els propers anys", ha anunciat Ruiz, que no ha avançat però quins seran els pròxims territoris en incorporar-se al projecte ni quin calendari seguiran. "Això encara està per determinar", ha remarcat.

El programa té com a objectiu evitar que el malalt necessiti arribar a les urgències hospitalàries i poder controlar la malaltia, per exemple, millorant la informació entre l'assistència primària i l'hospitalària, incorporant la família i l'entorn en el control de la malaltia o fent que el pacient sigui partícip de la malaltia i pugui identificar símptomes i planificar cures. La voluntat del departament és que l'estalvi en ingressos d'aquests pacients pugui servir per reduir les llistes d'espera.

Segons dades del departament, el 74% de la població adulta té alguna malaltia crònica. Del total de malalts crònics, s'estima que 140.000 pateixen també dependència, la qual cosa representa un 6% de la població catalana. Les previsions del departament situen que les malalties cròniques com la causa principal de la discapacitat el 2020.

Aquest dijous, els dos consellers han participat en la presentació del programa que s'ha fet davant desenes de professionals dels sectors de la salut i els serveis socials. L'acte ha tingut lloc a l'Auditori de Girona.