Els empresaris gironins confien que les lleis Òmnibus facilitaran la creació d'empreses

FOEG remarca que els permisos per obrir un local podien allargar-se fins a deu mesos però ara es podrà fer en un mes aproximadament

"Estem convençuts que amb les noves lleis Òmnibus, els tràmits seran més lleugers", assenyala Comas, que ha posat l'exemple de les tramitacions de permisos amb l'administració local, que es feien excessivament llargs i amb un cost important. En aquest sentit, ha assenyalat que el fet de facilitar la feina el que es contribueix és a generar més llocs de treball perquè se simplifica la posada en marxa de nous negocis.

Un aspecte que també ha destacat el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, que considera que les noves lleis seran molt beneficioses per a l'emprenedoria a les comarques gironines. "La forma més fàcil de crear llocs de treball és creant empreses i això és una facilitat que val la pena a tot Catalunya i a Girona més encara, perquè tenim un teixit de mitjana i petita empresa que necessita més facilitats per disminuir la burocràcia", ha dit, i recorda que per a una empresa petita haver de dedicar tot un matí per tramitar un permís li suposa un gran esforç.

Pel que fa a les noves empreses, Espadalé veu amb bons ulls que l'emprenedor pugui iniciar el negoci "al moment" de presentar tota la tramitació necessària i havent complert els requisits sense haver d'esperar que es faci prèviament la revisió.

Un altre dels aspectes que valoren com a positius de la nova normativa és el que s'anomena 'silenci positiu'. Fins ara, quan l'administració no responia a la tramitació iniciada per una empresa, el silenci "sempre anava en contra del que havia presentat el tema", apunta Espadalé, però amb la nova normativa per que el silenci s'interpreti com a positiu, és a dir, que va "a favor del que ho ha demanat".

Agraïts per la feina feta

L'acte ha comptat amb les intervencions dels responsables de FOEG, la Cambra de Comerç de Girona i també de la patronal Pimec de Girona, que han coincidit en agrair els esforços fets pel govern i els partits polítics per tirar endavant aquestes lleis. També han valorat la bona disposició amb què s'han rebut les seves observacions en el moment de la tramitació. En total, les cinc lleis han rebut més de 3.000 al·legacions, una dada que demostra la "participació" i implicació dels diferents sectors en la seva tramitació, segons paraules de la directora del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Margarida Geli, la unitat que ha desenvolupat la redacció de les lleis amb la participació del Parlament i de les associacions empresarials.

El delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, ha apuntat que darrere de les lleis Òmnibus també hi ha dos objectius a acomplir. Per una banda, que l'empresa deixi de veure l'administració com un "obstacle a saltar" per algú "que el vol ajudar" i, per l'altra, que cal que el sector públic i privat tinguin una relació de "confiança mútua". El delegat també ha subratllat la necessitat de "posar en valor" el teixit empresarial i "augmentar el prestigi social" d'una empresa.

Les xifres que acompanyen les lleis Òmnibus

En l'acte d'aquest dimarts s'han resumit els continguts de les cinc lleis amb exemples i algunes dades per il·lustrar el "canvi en la manera de fer" de l'administració, que passa per una "desburocratització" de l'administració, l'estalvi econòmic del sector públic i la reactivació de l'activitat econòmica del país. A banda de la simplificació normativa -les cinc lleis es canvien 90 normes amb rang de llei-, també es redueix l'administració -s'eliminen 8 organismes i se simplifiquen les estructures d'onze òrgans de govern, entre d'altres- i s'aconsegueix un estalvi econòmic directe de 265 MEUR.

L'acte s'ha fet a l'auditori Josep Irla de l'edifici de la Generalitat a Girona.