Els Agents Rurals creuen que el foc de l'Ardenya va ser provocat

L'incendi, que va calcinar 393 hectàrees, va començar a tocar d'un camí rural de Solius

L'incendi que va afectar de ple el massís de l'Ardenya va començar divendres passat a primera hora de la tarda. Atiat pel fort vent que bufava a la zona, el foc va estendre's amb virulència i va obligar a mobilitzar fins a una seixantena de dotacions dels Bombers i diversos mitjans aeris.

Tot i que l'endemà ja no hi havia flama, els Bombers no van donar el foc per controlat fins ben entrat el cap de setmana, per evitar que qualsevol revifalla pogués tornar a encendre'l. En total, l'incendi va calcinar 393 hectàrees, a cavall de les comarques del Gironès, el Baix Empordà i la Selva.

Un cop les flames van anar a la baixa, els Agents Rurals van començar-ne a investigar les causes. El punt d'inici de l'incendi es troba a tocar d'un camí rural, situat entre l'abocador de Solius i el monestir. Els agents van perimetrar la zona i van pentinar exhaustivament les cendres, per intentar trobar algun indici que els permetés determinar l'origen de les flames.

El cap dels Agents Rurals a les comarques gironines, Ignasi Dalmases, ha explicat que a hores d'ara la hipòtesi que pren força és que el foc fos provocat. D'entrada, perquè "allà no hi ha cap línia elèctrica que passi a prop, ni tampoc s'hi estaven fent treballs forestals, que podrien haver provocat que saltés alguna guspira", ha concretat.

Cap element evident

A més, però, a la zona calcinada, els agents tampoc hi han trobat algun element evident -per exemple, una burilla- que els portés a concloure que l'incendi va ser provocat per una negligència. "És cert que en aquest camí hi ha molt trànsit de persones i excursionistes, però en principi no hi ha indicadors que ens facin pensar en aquest extrem", explica el cap dels rurals a Girona.

Tot i que es podria pensar que les flames haurien engolit el "mitjà d'ignició" -com l'anomena Dalmases- la tesi dels rurals es decanta més cap a una altra banda: la intencionalitat. Sobretot, perquè en aquesta zona de Solius, en anys anteriors, ja hi havia hagut casos de focs provocats.

"A la zona perifèrica de Solius ens havíem trobat amb aquesta problemàtica", explica Ignasi Dalmases. I hi afegeix: "Evidentment, hem de treballar també amb la hipòtesi de la intencionalitat".