La mare de la víctima de Figueres: 'Vaig arribar a sentir afecte per l'assassí de la meva filla'

La dona diu que al principi veia bé la relació de parella però després va descobrir que l'acusat era "agressiu i violent"

La mare treballava a un supermercat de la Jonquera i allà hi va conèixer el jove de nacionalitat veneçolana. Segons ha explicat aquest dimarts en la segona jornada del judici, des del principi va sentir molt afecte pel noi perquè veia que estava sol al país i s'hi sentia identificada. Uns mesos després, quan la seva filla també va començar a treballar al supermercat i va començar a sortir amb aquest noi es va "entusiasmar molt" i veia la relació amb bons ulls. Tant, que segons ha explicat, van arribar a acollir el jove uns dies a casa seva.

Aquest entusiasme es va esvair quan va començar a veure actituds estranyes en l'home. Per exemple, ha narrat la mare, un dia d'hivern va arribar a casa on hi havia la parella i va veure que la seva filla estava "plorosa" i que tenien la finestra oberta de bat a bat. "En aquell moment no em va voler explicar què havia passat, però temps després em va dir que l'havia intentat estrangular", ha recordat la dona. Un altre escena que ha recordat va ser el dia que l'acusat li va reconèixer que havia arribat a agredir la seva pròpia mare.

Totes aquestes escenes que va viure són les que van fer que la dona comencés a oposar-se a la relació. La mare ha explicat que va descobrir que sota la imatge de bona persona hi havia un home "agressiu i violent" que no tractava bé la seva filla. De fet, ha explicat que quan la noia va intentar posar punt final a la relació ell l'amenaçava per evitar que el deixés.

L'ara acusat i la víctima es van comprar un cotxe cadascun avalant-se mútuament. Segons la mare, Juan Carlos Ch. Y. amenaçava la noia amb deixar de pagar la quota mensual del cotxe i ofegar-la a ella econòmicament. Per això, la víctima va dir a un amic seu -la nit de la mort- que volia parlar amb ell per tranquil·litzar-lo i explicar-li que no tornarien a estar plegats per evitar que li provoqués un problema econòmic.

Aquest amic va ser l'últim que la va veure en vida, tret de l'acusat. Hores després de matar-la colpejant-la amb un esprai metàl·lic i asfixiant-la amb un cinturó, es va entregar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Figueres. Duia el cadàver de la noia al maleter del cotxe. La mare ha explicat que quan va arribar a la comissaria i va veure el cotxe va pensar que l'havia agredit. "No m'imaginava que l'havia matat", ha afirmat la dona.

Autor d'un assassinat

La fiscalia demana que el condemnin a 19 anys de presó per assassinat amb un agreujant de parentiu i un atenuant de confessió. El fiscal, Víctor Pillado, considera que la noia no es va poder defensar perquè la va atacar per sorpresa. En matèria de responsabilitat civil, demana que indemnitzi la mare de la víctima amb 97.000 euros. L'advocat de l'Estat s'adhereix a la petició de la fiscalia però l'acusació particular -exercida per la mare de la víctima- eleva la petició de presó a 20 anys i demana que la indemnització en matèria de responsabilitat civil sigui de 140.000 euros.

La defensa, exercida pel lletrat Benet Salellas, qualifica els fets d'un homicidi i no d'un assassinat com fan les acusacions. A més, considera que se li han d'aplicar tres atenuants que modificarien la pena de presó a la baixa. Un per obrar amb arravatament, l'altre per haver confessat els fets quan encara no sabia que hi havia una investigació oberta i que ell era el principal sospitós i un tercer per dilacions indegudes, perquè el cas ha trigat més de tres anys a arribar a judici.