Comença el judici contra l'acusat de matar l'exparella i entregar-se amb el cadàver al maleter

El fiscal i l'advocat de l'Estat demanen 19 anys de presó, l'acusació particular 20

Amb la tria el jurat ha començat el judici contra Juan Carlso Ch. Y., l'home de nacionalitat veneçolana acusat de matar la seva exparella el 4 d'agost del 2008. L'home ha arribat a les 11 del matí a l'Audiència de Girona emmanillat i custodiat pels Mossos d'Esquadra. No serà fins a aquesta tarda que explicarà als membres del jurat la seva versió dels fets, tot i que també té dret a no prestar declaració si no vol. L'home ja va admetre que havia mort la noia quan es va entregar als Mossos el dia 5 d'agost. Quan va arribar a la comissaria de Figueres duia el cadàver de la noia al maleter del cotxe.

El fiscal, Víctor Pillado, sosté que l'acusat és autor d'un assassinat perquè va actuar "per sorpresa" i la víctima no es va poder defensar. El fiscal creu que totes les proves indiquen que primer va agafar un esprai metàl·lic que hi havia al cotxe i la va colpejar al cap fins deixar-la atordida i després la va rematar agafant-li el cinturó i asfixiant-la fins que va deixar de respirar.

Una nova parella

Els fets que han arribat avui a judici arriben a judici van passar entre el 4 i el 5 d'agost del 2008. Cap a les 2 de la matinada del 4 d'agost, la víctima va anar a la discoteca 'La Cartuja' de la Jonquera (Alt Empordà) amb un grup d'amics. Al local també hi va anar l'ara acusat, Juan Carlos Ch. Y.. Al local, l'antiga parella va mantenir una conversa fins que la noia va decidir marxar acompanyada d'un amic. Va agafar el cotxe i va marxar cap a Figueres. Segons les acusacions, l'home va decidir seguir-la amb el seu vehicle.

Quan la noia va deixar el seu amic a casa, va conduir fins a l'aparcament del Castell de Sant Ferran. Un cop allà, l'acusat, que encara la seguia d'a prop, va decidir baixar del seu propi cotxe i pujar al d'ella. Uns mesos abans dels fets, la noia va decidir posar punt final a la relació que havien mantingut des del 27 d'agost del 2005. Segons l'acusació pública, quan els dos estaven dins el cotxe l'home va "descobrir" que la noia tenia una altra parella.

Aleshores, segons la fiscalia, l'acusat va agafar un esprai metàl·lic que hi havia dins el cotxe i "per sorpresa i sense que la víctima pogués esperar un atac" va començar a colpejar-la al cap fins que la va deixar "atordida". A continuació, i sabent que la noia tenia disminuïdes les seves capacitats de reacció, li va treure el cinturó, li va col·locar al voltant del coll i va prémer amb força "impedint-li qualsevol possibilitat de respirar". La noia va morir.

Després d'acabar amb la vida de la noia, a les 5.24 hores del 5 d'agost del 2008 l'acusat va trucar al telèfon d'emergències 112 i va comunicar que tenia la noia dins el cotxe inconscient i sense constants vitals. La trucada va durar uns 10 minuts però com que la policia no el podia anar a detenir perquè no sabia indicar quina era la seva adreça, l'home va decidir agafar el cotxe i conduir fins a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Figueres on es va entregar. Portava el cadàver de la noia al maleter.

La fiscalia demana que el condemnin a 19 anys de presó per assassinat amb un agreujant de parentiu i un atenuant de confessió. En matèria de responsabilitat civil, demana que indemnitzi la mare de la víctima amb 97.000 euros. L'advocat de l'Estat s'adhereix a la petició de la fiscalia però l'acusació particular -exercida per la mare de la víctima- eleva la petició de presó a 20 anys i demana que la indemnització en matèria de responsabilitat civil sigui de 140.000 euros.

Obcecat

El lletrat de la defensa Benet Salellas qualifica els fets d'homicidi. Segons el relat de la defensa, un cop dins el mateix cotxe, acusat i víctima van començar a discutir i, amb la intenció de posar fi a la vida de la noia, l'acusat la va començar a colpejar. La defensa afegeix que seguidament l'acusat va col·locar un cinturó al voltant del coll de la jove i la va acabar matant perquè els intents d'ella de defensar-se van ser infructuosos.

"L'actuació de l'acusat va venir determinada per una situació d'obcecació o estat passional similar que va minvar-li la capacitat de control", recull la defensa. La defensa qualifica els fets d'un homicidi i no d'un assassinat com fan les acusacions. A més, considera que se li han d'aplicar tres atenuants que modificarien la pena de presó a la baixa. Un per obrar amb arravatament, l'altre per haver confessat els fets quan encara no sabia que hi havia una investigació oberta i que ell era el principal sospitós i un tercer per dilacions indegudes, perquè el cas ha trigat més de tres anys a arribar a judici.

"Em va ser infidel"

L'acusat de matar l'exparella a Figueres, Juan Carlos Ch. Y., ha assegurat que en el moment de cometre el crim no era conscient del que es feia perquè sentia "molta ira". Segons ha declarat el processat davant el jurat popular, la nit dels fets va trobar "proves" que constataven que la noia li estava essent infidel. Ells dos tenien relacions sexuals sense protecció i li va trobar tres preservatius a la guantera del cotxe. Tot i que segons el fiscal acusat i víctima havien trencat la relació uns mesos abans, Juan Carlos Ch. Y. ho ha negat i ha assegurat que encara eren parella. Segons la seva versió, quan la colpejava no tenia intenció de matar-la sinó que buscava que confessés amb qui li era infidel.

Segons la versió que ha donat l'acusat, ell i la víctima eren parella des de feia més de dos anys i tenien una relació "normal", amb discussions esporàdiques i plans de futur com anar a viure junts o tenir fills. Juan Carlos Ch. Y. ha assegurat que el 4 d'agost del 2008, la nit dels fets, ell i la noia encara eren parella tot i que feia una setmana que no en sabia res d'ella. Per això, el dia 4 va decidir apropar-se a la discoteca 'la Cartuja' de la Jonquera on la parella anava sovint quan es volia divertir.

La noia estava a la discoteca amb un grup d'amics. Es van saludar amb un petó a la galta i van sortir cap a fora a parlar. "Em vaig enfadar una mica i volia que ella m'expliqués per què no havia donat la cara en tota la setmana", ha relatat l'acusat. Van conversar durant una estona i van decidir marxar de la discoteca i anar cap a Figueres. Anaven en dos cotxes; la noia davant amb un amic seu a qui va portar fins a casa i el processat darrere. Segons la versió de l'acusat, havien quedat a l'entorn del castell de Sant Ferran per parlar de la seva relació.

Quan van arribar al lloc, després de deixar l'amic a casa, els dos van començar a parlar al cotxe d'ella. Segons Juan Carlos Ch. Y., la conversa no va ser pujada de to tot i que la noia estava enfadada d'entrada perquè ell l'havia anat a buscar a la discoteca de la Jonquera tot i que ella li havia demanat que no hi anés. Després de conversar una estona, relata el processat, van fer les paus i es van començar a fer petons.

L'home ha negat que en aquell moment hi hagués cap discussió ni agressió i ha explicat que van marxar cap a un lloc "més tranquil" perquè la parella ja reconciliada volia mantenir relacions sexuals. Van anar en el cotxe de la noia cap a la carretera que va a Llançà, a un parador apartat on la parella solia anar quan volien estar sols, ha assegurat l'home. Allà, van passar al seient de darrere i van començar de nou a petonejar-se fins que a ell li van entrar ganes d'orinar i va sortir del cotxe.

Quan va tornar a entrar va tenir "com un pressentiment", segons ha descrit el processat en el judici, i en comptes d'anar al seient de darrere va seure davant, va posar la ràdio i va obrir la guantera on hi va trobar tres preservatius. "Em vaig enfadar molt, sentia molta ira i molta ràbia", ha explicat l'home que assegurat que per a ell això era "una prova" de la infidelitat de la noia perquè ells dos no feien servir anticonceptius. "Li vaig començar a preguntar què era allò i ella només feia que cridar que no era seu", ha relatat l'home.

El processat diu que a partir d'aquest moment va entrar en un estat "de xoc" i l'únic que volia és que la noia li digués qui era el seu amant. Segons ha assegurat, al seu torn la noia l'insultava i l'intentava agredir. Segons l'home va ser la víctima qui va agafar primer un esprai metàl·lic que tenia dins el cotxe i el va intentar agredir. "Jo li vaig treure i la vaig colpejar a la cara", ha explicat. El processat ha assegurat que estava molt "exaltat" i "enfurismat" i que després de colpejar-la va agafar un cinturó de la noia que hi havia sobre el seient i li va posar al voltant del coll. "No tenia intenció de matar-la, només volia que em digués qui era", ha relatat.

La noia va morir asfixiada. Hores després, "moltes hores després" i veient que la noia "estava inconscient", Juan Carlos Ch. Y. va agafar un telèfon que hi havia dins el cotxe i va trucar al 112 alertant que la noia estava dins el cotxe, sense signes vitals i que "ja es podien imaginar" què havia passat.

Com que no va ser capaç d'explicar a l'operador del 112 on era, finalment va penjar el telèfon i va conduir fins a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Figueres on es va entregar. Duia el cadàver de la noia al maleter. "No va ser fàcil posar-lo allà, però no volia que la veiessin mentre conduïa cap allà", ha explicat. L'acusat ha assegurat que està "molt penedit" del que va fer i que "l'estimava moltíssim".

No es va poder defensar

La fiscalia demana que el condemnin a 19 anys de presó per assassinat amb un agreujant de parentiu i un atenuant de confessió. El fiscal, Víctor Pillado, considera que la noia no es va poder defensar perquè la va atacar per sorpresa. En matèria de responsabilitat civil, demana que indemnitzi la mare de la víctima amb 97.000 euros. L'advocat de l'Estat s'adhereix a la petició de la fiscalia però l'acusació particular -exercida per la mare de la víctima- eleva la petició de presó a 20 anys i demana que la indemnització en matèria de responsabilitat civil sigui de 140.000 euros.

La defensa, exercida pel lletrat Benet Salellas, qualifica els fets d'un homicidi i no d'un assassinat com fan les acusacions. A més, considera que se li han d'aplicar tres atenuants que modificarien la pena de presó a la baixa. Un per obrar amb arravatament, l'altre per haver confessat els fets quan encara no sabia que hi havia una investigació oberta i que ell era el principal sospitós i un tercer per dilacions indegudes, perquè el cas ha trigat més de tres anys a arribar a judici.