Els preus augmenten tres dècimes el febrer a Girona i fixen una taxa anual de l'1,8%

La inflació anual a les comarques gironines és la més baixa de tot el Principat

Els increments dels productes condicionats al comportament del petroli han impedit una caiguda de la inflació en termes mensuals, tot i l'efecte a la baixa del període final de les rebaixes de temporada del sector del vestit.

Els preus en el conjunt de l'estat espanyol també han pujat una dècima el febrer en relació amb el mes anterior i la taxa interanual ha quedat fixada en el 2%, la mateixa que es va registrar el gener i dues dècimes per sota que la inflació catalana. L'IPC que ha anunciat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE) coincideix amb l'indicador avançat publicat per aquest mateix organisme el 29 de febrer passat.

Com passa a Catalunya, per trobar una inflació anual de l'Estat tant baixa com la registrada aquest mes de febrer cal remuntar-se també fins l'agost del 2010 quan aquest indicador estava en l'1,8%, a Catalunya en el 2,1%.

A Catalunya la inflació acumula cinc mesos consecutius de baixades, tot i que aquest mes de febrer l'IPC és el mateix que el del mes anterior. La contracció econòmica i la caiguda del consum, que ve acompanyada per una menor tensió amb els preus de les diferents cistelles que conformen l'IPC, no és suficient per neutralitzar l'increment dels preus del petroli que està portant a què la gasolina que es subministra en les benzineres estigui en preus màxims històrics.

Increments en termes mensuals

Aquest comportament a l'alça del petroli, condicionat per la inestabilitat política d'Iran que és un dels principals productors, també està influint en el rescalfament dels preus del sector de l'habitatge com a conseqüència del preu del gasoli que s'utilitza per a les calefaccions.

Així, la cistella del transport a Catalunya ha vist incrementar els seus preus 8 dècimes, augment que acumulat al 2,1% del gener suposa que aquest sector ja porta un 2,9% de pujada de preus des del començament de l'any.

Els altres sectors que han influït a l'alça en l'augment dels preus intermensuals han estat la cistella de béns i serveis que s'ha vist incrementada tres dècimes per l'alça del preu de les primes del sector de les assegurances i per la cistella de l'habitatge que ha registrat un augment dels preus de dues dècimes per la pujada del preu del gasoli per a calefacció, molt condicionat per l'onada de fred que han patit els diferents territoris de l'Estat durant el dos primers mesos de l'any.

Una altra cistella de productes que ha vist incrementar els preus és la que recull el comportament dels aliments i les begudes no alcohòliques, que pugen una dècima, destacant les pujades de preus de les llegums i les verdures fresques que han patit una caiguda de la producció per les gelades d'aquests dos primers mesos de l'any que han malmès molt la producció del sector.

Per la banda contrària, la cistella de productes que ha evitat un major increment dels preus i que per tant han pressionat a la baixa la inflació ha estat el dels vestit i el calçat i el de parament de la llar. El vestit i el calçat, que han viscut els últims dies de la temporada de rebaixes de l'hivern, ha baixat els preus l'1,7% i en el parament de la llar els preus s'han reduït una dècima.

Comportament en la taxa interanual

Pel que fa al comportament interanual, els productes que han influït a l'alça de la taxa interanual han estat els aliments i les begudes no alcohòliques, que s'incrementen tres dècimes, també influenciades per la caiguda de la producció de les verdures fresques com efecte de les gelades, contra un hivern més plàcid meteorològicament parlant de l'any passat.

El sector de les assegurances, dins de la cistella d'altres béns i serveis, l'oci i la cultura, on es troben els viatges organitzats, i l'habitatge, que en termes mensuals amb l'excepció de l'oci i la cultura han influït a l'alça en els preus del febrer en relació amb el gener, quan s'analitza el comportament de la inflació en termes interanuals, aquestes cistelles han evitat que l'IPC augmentés.

El motiu ve donat perquè el preu de les primes d'assegurances s'han incrementat menys aquest febrer que el mateix mes de l'any passat, el preu del gasoli ha pujat menys aquest febrer que el mateix mes de l'any passat i per últim els preus dels viatges organitzats s'han incrementat menys aquest febrer que el mateix mes de l'any passat, especialment condicionats per la catàstrofe del creuer Costa Concòrdia el passat 13 de gener, que ha provocat el llançament de promocions i ofertes per part de les empreses turístiques.

Lleida, la segona taxa interanual més alta de l'Estat

La taxa interanual més alta que s'ha registrat a Catalunya és la del territori de Lleida que aquest febrer s0ha situat en el 2,6, la més alta de tot l'estat espanyol i només superada per Burgos que ha registrat una taxa d'inflació interanual del 2,7%.

Els preus a Lleida s'han incrementat tres dècimes i han fixat aquesta inflació anual del 2,6%.
La segona demarcació catalana amb la inflació anual més alta és Barcelona on els preus es van incrementar tan sols una dècima i van situar la taxa interanual en el 2,3%.

Tarragona va veure com els preus el febrer van pujar tres dècimes i van deixar una taxa interanual del 2,1%.