El patrullatge policial per les escales de Salt evita que s'ocupin pisos buits

L'ajuntament fa una valoració positiva del primer mes de funcionament del programa al qual s'afegiran cinc comunitats més

El passat 6 de febrer agents de la policia local de Salt van començar a patrullar a peu per l'interior de les escales dels deu blocs que conformen el grup Sagrada Família. L'objectiu del programa -que s'emmiralla en un projecte de la policia de Nova York- és evitar que s'hi produeixin activitats que generin inseguretat com, per exemple, que alguns veïns punxin els subministraments o que hi hagi pisos ocupats il·legalment.

L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha explicat que des que la policia patrulla per les escales no han detectat nous pisos ocupats. "Només el fet que hi hagi un distintiu que alerta que la policia patrulla per les escales ja frena aquestes activitats", ha detallat l'alcalde.

Abans de posar-se en marxa el projecte, el president del grup, Jaume Casaponsa, ha explicat que es trobaven amb portes esbotzades i pisos ocupats de manera regular. Al grup hi ha uns 200 habitatges i una trentena estan buits. "Abans rebentaven les portes per robar tot allò que podien dels pisos tancats i que són del banc", ha relatat també el president del grup Sagrada Família, Jaume Casaponsa.

Un mes després de posar-se en marxa el projecte, l'ajuntament ha fet una valoració molt positiva de la iniciativa. Segons dades municipals, s'han fet 700 patrullatges als deu blocs i no s'ha detectat cap delicte "significatiu". El president del grup ha explicat que, gràcies al programa, la gent se sent més segura. "Només amb el fet de veure la policia sovint la gent està més tranquil·la", ha reconegut Casaponsa que afegeix que també ha millorat l'aspecte de les escales perquè estan més netes i ja no es deixen cotxets a baix ni tampoc bicicletes lligades a les baranes.

A banda d'això, l'ajuntament no ha detectat tampoc cap cas d'escales on el subministrament estigui punxat pels veïns per evitar pagar les despeses de comunitat. "La veritat que els resultats són més positius del què ens esperàvem", ha assegurat l'alcalde, que recorda que no han iniciat el programa per les comunitats més conflictives per tal de posar-lo a prova de manera progressiva.

Nous blocs se sumen al projecte

Per tal que la policia patrulli per l'interior de l'escala, la junta de la comunitats de veïns ho ha d'aprovar i ha de demanar-ho per instància a l'ajuntament. La regidora d'Habitatge, Glòria Pàmies, ha explicat que a finals de setmana s'incorporen tres edificis més al projecte. Es tracta dels números 71, 73 i 75 del carrer Àngel Guimerà -també al sector centre, amb 69 habitatges- i que dos blocs més del carrer Francesc Macià -els número 10 i 12, amb un total de 29 pisos més- ho estan acabant de pactar amb els veïns.

"El boca a boca fa que les altres comunitats es vulguin sumar al projecte", ha explicat l'alcalde, que assegura que els veïns del grup Sagrada Família estan contents amb el programa i, per això, les comunitats més pròximes també han sol·licitat formar-hi part.

L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha explicat que de moment poden fer front a la càrrega de feina que suposa aquests patrullatges amb la plantilla actual de la policia. Ara bé, Torramadé ha assenyalat que si el nombre de comunitats adherides al projecte continua creixent hi hauran de destinar més agents. "La previsió de l'equip de govern ja passa per ampliar la plantilla d'agents en un futur", ha manifestat.

L'ajuntament preveu fer un nou balanç del programa al juny, quan es compleixin tres mesos de funcionament del "Passadissos nets i segurs".