Sis festivals de música d'arreu de Catalunya s'agrupen per fer front a la crisi

La iniciativa integra (a)phònica de Banyoles, Faraday de Vilanova i la Geltrú, Festus de Torelló, inVictro de Vic, Palmfest de l'Hospitalet de l'Infant i popArb d'Arbúcies

La xarxa 'A-petit' neix amb l'objectiu de crear una xarxa cultural repartida pel territori, amb la intenció de compartir coneixements i problemàtiques, fer front comú per visualitzar els certàmens de petit o mig format, i col·laborar mútuament en diferents aspectes interns i de gestió, com ara la centralització i contractació conjunta de serveis.

Segons ha explicat Xavier Carbonell, representant del festival 'Faraday' de Vilanova i la Geltrú i portaveu d''A-petit', la idea de crear una xarxa de festivals va sorgir arran de les trobades que aquestes organitzacions han anat duent a terme durant l'últim any amb l'objectiu de coordinar calendaris, col·laborar i ajudar-se de manera interna en les problemàtiques sorgides en els diferents projectes.

Una de les principals reivindicacions de la nova plataforma és constatar que aquests certàmens ajuden a "vertebrar" i descentralitzar la producció cultural de qualitat, que sovint es concentra a la ciutat de Barcelona. "Donem cohesió al territori i fem gran Catalunya en l'espectre cultural", ha afirmat Carbonell.

Tot i que de moment la xarxa només integra aquests sis festivals, els seus responsables aspiren a que més certàmens se sumin a la iniciativa per tal de posicionar i donar visibilitat a aquests esdeveniments artístics tan arrelats a cada localitat i territori. També pretenen que s'hi sumi algun festival de la demarcació de Lleida, l'única que encara no hi té representació.

La presentació oficial d''A-petit' ha tingut lloc a la ciutat de Tarragona, capital de la Cultura Catalana 2012, coincidint amb la celebració de la primera edició del festival 'Twinpalm', de l'Hospitalet de l'Infant, versió hivernal de 'Palmfest', el festival de música independent de referència al Sud de Catalunya.

Sis festivals d'arreu de Catalunya

Els festivals que integren 'A-petit' són sis i es duen a terme arreu del territori català: '(a)phònica', Festival de la Veu de Banyoles, que tindrà lloc del 13 al 15 de juliol; el 'Faraday', Festival de Música Independent, que es farà del 29 de juny a l'1 de juliol a Vilanova i la Geltrú; el 'Festus', Festival Jove d'Arts al Carrer, que tindrà lloc a Torelló del 29 de juny a l'1 de juliol; l''inVICtro', Escena Emergent off del Mercat de Música Viva de Vic, que tindrà lloc el 14 i el 15 de setembre; el 'Palmfest', Festival de Música Independent de la Costa Daurada, que tindrà lloc del 26 al 29 de juliol a l'Hospitalet de l'Infant, i el 'popArb', Festival de Música Independent feta a Catalunya, que es farà el 29 i 30 de juny a Arbúcies