JxCat fracassa en el seu intent de blindar els terrenys de Domeny per fer el nou Trueta

L'oposició els acusa de voler "fer política" amb el nou equipament

L'oposició en bloc ha acusat l'equip de govern de Girona de "fer política" amb el nou Trueta portant a ple una proposta per suspendre llicències en dos solars de Domeny on s'ha proposat ubicar-hi l'hospital.
Són dues parcel·les que sumen més de 26.000 metres quadrats, la majoria dels quals qualificats com a sòl residencial. JxCat s'ha quedat sola votant-hi a favor perquè la resta de grups han tombat la proposta, qualificant-la "d'oportunista" i d'intent per "alimentar la confrontació" amb Salt. Sobretot, quan es preveu que aviat la Generalitat faci públic on s'ubicarà el nou hospital. D'altra banda, el ple de Girona ha aprovat el primer codi ètic propi de l'Ajuntament, que com a novetat incorpora quin ús s'ha de fer de les xarxes socials.
 
El punt que l'equip de govern de Girona ha portat a ple proposava blindar dos solars de Domeny, que formen part dels terrenys on JxCat vol que s'hi edifiqui el nou hospital Josep Trueta. Es tracta de dues parcel·les de propietat privada, que majoritàriament s'han qualificat com a sòl residencial. La primera suma 13.331,80 metres quadrats. I la segona, 12.987,14.

El regidor d'Urbanisme, Lluís Martí, ha defensat que JxCat veu "necessari" blindar aquest àmbit, sobretot per tenir "seguretat jurídica" en cas que el Departament de Salut esculli Domeny com a ubicació del nou hospital. Martí ha destacat que la suspensió de llicències no suposa "cap perjudici" per a l'Ajuntament i ha destacat que, si finalment el Trueta va a Salt, la mesura es podria deixar sense efecte de manera automàtica.

"En cap cas, doncs, aquesta suspensió de llicències es planteja amb vigència per a un any", ha dit el regidor d'Urbanisme. I ha subratllat, dirigint-se a la resta de grups: "No veiem cap motiu per votar-hi en contra si allò que es vol és defensar els interessos de ciutat, perquè suposa confirmar que Domeny és l'opció òptima per al nou Trueta".

L'oposició, però, no li ha comprat el seu discurs. De fet, tots els grups han carregat contra JxCat, acusant-lo de "fer política" amb el nou hospital i insistint que allò que ha de marcar la futura ubicació del Trueta han de ser, precisament, criteris tècnics i de qualitat assistencial.

"Maniobra" de darrera hora

El portaveu de Cs, Daniel Pamplona, ha qualificat la suspensió de llicències com una "maniobra" de l'equip de govern per "facilitar" que el Trueta vagi a Domeny. El d'ERC, Quim Ayats, ha dit que els republicans veuen que "no té sentit hipotecar aquests terrenys" i ha qualificat la proposta de JxCat de "cortina de fum". A més, també ha acusat l'equip de govern d'haver "despertat a darrera hora", proposant ara suspendre llicències quan Salut és a punt de fer públic on s'ubicarà l'hospital.

La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha criticat l'equip de govern de voler impulsar "una política de petit campanar i de confrontació" entre Girona i Salt. La socialista ha defensat que la ubicació de l'hospital ha d'obeir a criteris "tècnics", però en cap cas a una proposta "oportunista" presa a corre-cuita quan "és imminent" que la Generalitat es decanti a favor d'una o altra opció.

Per últim, el portaveu de Guanyem Girona, Lluc Salellas, ha criticat que la proposta de suspendre llicències "és més una operació comunicativa, que no pas real i efectiva". Salellas també ha criticat a l'equip de govern no haver pres cap mesura fins ara, quan fa temps que JxCat va apostar obertament per Domeny. "Ja n'hi ha prou de localismes, volem el millor hospital públic de la demarcació; i per això cal treballar en clau cooperativa i d'àrea urbana", ha dit.

La decisió, en mans de Salut

Abans de la votació, el resultat de la qual ja estava cantat, el regidor d'Urbanisme ha tornat a prendre la paraula per subratllar que JxCat té clar que la decisió sobre el nou Trueta depèn exclusivament de Salut. "La càrrega política li han posat vostès", ha dit Lluís Martí, dirigint-se a l'oposició.

A més, el regidor també ha justificat haver proposat ara la suspensió de llicències perquè, precisament, s'havia aconseguit el compromís que els diferents privats no demanessin cap permís fins a finals del 2019. "No hem estat gens irresponsables", ha subratllat Martí, insistint que s'ha decidit portar a ple la suspensió de llicències veient que el termini per decidir la ubicació del nou Trueta s'allargava.

Primer codi ètic propi

D'altra banda, el ple de Girona també ha aprovat el primer codi ètic i de bon govern propi de l'Ajuntament. En aquest cas, el text ha tirat endavant per unanimitat. El nou codi ètic, que compromet tant els regidors com els càrrecs de confiança, substitueix el que hi havia fins ara (que simplement, era un adhesió al de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, la FEMP).

El nou codi recull un decàleg de principis que, a grans trets, comprenen el respecte a l'ordenament jurídic, el compromís amb l'ètica pública i la qualitat democràtica. El text sorgeix, precisament, de l'acord que cartipàs que van segellar JxCat i Guanyem Girona (i que va permetre l'abstenció d'aquests últims).

Com a novetat, el codi estableix quin ús han de fer els regidors de les xarxes socials, i els compromet a no fer servir perfils anònims ni difondre notícies falses o informacions esbiaixades. "Les baralles dialèctiques constants a les xarxes, amb insults i menyspreus, les filtracions malintencionades o les falsedats no afavoreixen a retornar la confiança ni el prestigi a la classe política", ha subratllat la tinenta d'alcaldia Maria Àngels Planas, que ha defensat el text.

A més, el nou codi ètic també porta aparellada la creació d'una comissió interna, formada per tècnics municipals i un representant de cada grup polític, que vetllarà per al seu compliment. La comissió emetrà un informe anual –que serà públic- i si cal, també es podran proposar sancions.
 
El portaveu de Guanyem Girona, Lluc Salellas, ha subratllat que el nou codi ètic i de bon govern suposa un "salt endavant" i deixa enrere l'anterior, que suposava "un mera formalitat". "Avui fem un pas més per allunyar-nos de la corrupció i l'opacitat", ha conclòs.