Manifestació sense incidents a Girona en contra de les retallades a la universitat

Més de mig miler d'estudiants recorren tots els campus per demanar la dimissió de la rectora i en favor de l'ensenyament públic

L'objectiu de la protesta era expressar el malestar que els estudiants asseguren que tenen després de les retallades que s'han aplicat a la universitat. En el cas de la UdG, el pressupost del 2011 es va veure reduït en un 16% -uns 9,5 MEUR- que aquest any 2012 no només es mantenen sinó que, segons les dades de què disposa el rectorat, encara disminuirà un 1,9% més arribant a una disminució de 10,5 MEUR en dos anys. Aquesta davallada de pressupost ve motivada pel descens dels diners que el Govern dóna a les universitats.

Davant d'aquesta situació, els estudiants han convocat aquesta vaga a les universitats públiques de tot l'Estat. En el cas de Girona, més de mig miler de joves han sortit al carrer per protestar. El seguiment de la vaga ha estat desigual als diferents campus. Al Barri Vell, una trentena d'estudiants que han passat la nit a la facultat de Lletres han barrat amb cadenats i tanques el pas a les facultats del Barri Vell (la de Lletres i la d'Educació i Psicologia). Això ha fet que a cap dels dos centres hi hagués classe.

Al Campus de Montilivi i a la facultat de Medicina i Infermeria el seguiment de la vaga ha estat menor tot i que sí s'han fet algunes classes i tant estudiants com treballadors i professors han accedit a les aules sense problemes.

Una manifestació de més de dues hores

La manifestació s'ha iniciat al migdia a les portes del rectorat i els manifestants han anat baixant fins a fer una lectura de manifest a les portes del Govern. Durant la protesta, s'han pogut escoltar diferents proclames com: "A les retallades, pedra, pedra, pedra", "universitat pública i de qualitat", "si es fan els suecs, ens farem els grecs" i també crits contra la rectora a qui li han demanat la dimissió.

Els estudiants han lamentat que la crisi repercuteixi en els estudis universitaris i han posat de manifest que s'estan encarint les matrícules i els crèdits i que s'està perjudicant la qualitat de l'ensenyament perquè es contracten menys professorat i la universitat disposa de menys recursos. També han carregat contra l'estructura de la UdG perquè consideren que hi ha massa càrrecs i que se'ls paga sous massa alts.

Volien aturar classes

Després de la parada que han fet davant del Govern, els estudiants s'han marcat com a objectiu anar a la resta de facultat per aturar les classes. En primer lloc, els estudiants han anat a la facultat de Medicina i Infermeria on han ocupat els passadissos fins arribar al pati. Allà, no hi ha trobat ningú fent classe. Alguns professors han explicat que gairebé la meitat dels alumnes ja eren fora perquè s'havien acabat les classes i també que l'altra meitat ha faltat a les aules per la vaga.

Seguidament, els estudiants han pujat fins al Campus de Montilivi on han repetit l'acció. La manifestació hi ha arribat a les dues de la tarda i, per tant, també han trobat les aules buides. "Volíem entrar per aturar les classes i explicar als estudiants perquè s'han d'unir a nosaltres i manifestar-se", ha explicat el portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans a Girona, Jordi Alemany.

La manifestació s'ha dissolt més enllà de les dues de la tarda i ha transcorregut sense incidents. En cap moment ha calgut la intervenció de cap tipus de força -de fet no s'ha vist ni un agent uniformat seguint la protesta-, els estudiants han estat pacífics i no s'han fet destrosses ni actes vandàlics.