El Govern està disposat a pagar 300.000 € per adaptar el port de Palamós a l'espai Schengen

Ricard Font assegura que només cal "voluntat política" per desbloquejar l'afer i que no caldria ni contractar personal

El director general ha estat clar sobre quina és la postura del Govern perquè el port de Palamós es converteixi en espai fronterer Schengen. "Nosaltres tenim els diners, l'espai i la infraestructura i ara només falta la voluntat política", ha afirmat Ricard Font, en referència a la postura de l'executiu estatal del PP.

El director general ha assegurat que l'actual terminal marítima del port empordanès té "despatxos suficients" per acollir el personal del Ministeri de l'Interior que s'hauria d'encarregar del control duaner. I pel que fa a l'entrada i sortida de mercaderies, habilitar els espais necessaris tampoc suposaria cap problema.

De fet, Font ha anunciat que la Generalitat està disposada a pagar 300.000 euros de la seva butxaca per adequar les instal·lacions -magatzem i cambres frigorífiques- per dur a terme les inspeccions que acull un PIF. És a dir, totes aquelles mercaderies que arriben en vaixell destinades al consum humà (sobretot, carn, fruites i vegetals).

"La Generalitat té diners, el port té espai i ara només falta que algú ho autoritzi", ha destacat el director general. Font, fins i tot, ha anat més enllà i ha assegurat que, si el port del Baix Empordà fos espai Schengen, ni tan sols caldria que l'Estat contractés més funcionaris per portar a terme el control duaner i el de mercaderies.

"Quan fos necessari, el personal del Ministeri de l'Interior que controla els passaports a l'aeroport de Girona es podria desplaçar fins a Palamós els dies que arribessin creuers", ha dit Font. I pel que fa al control de mercaderies, el Ministeri de Sanitat podria fer el mateix amb els tècnics que ara hi ha a les instal·lacions infrautilitzades del PIF de Vilobí d'Onyar o bé a la zona fronterera de la Jonquera (Alt Empordà).

Conveni amb l'estat espanyol

"És a dir, en aquest punt, podríem arribar a un conveni amb l'Estat perquè, quan fos necessari despatxar al port de Palamós, hi destinés el personal necessari", ha declarat el director general de Transports i Mobilitat. Ricard Font ha assegurat que, un cop el PP mogui fitxa, només caldrà "un cert temps per fer la tramitació administrativa i burocràtica necessària" per aconseguir que Palamós sigui espai Schengen, i pugui convertir-se en punt d'entrada i sortida de viatgers de fora de la Unió Europea.

I per demostrar a l'Estat que és possible aconseguir la declaració, tot i que el port del Baix Empordà no sigui d'interès general, Font ha posat sobre la taula un exemple recent. "Crec que és possible aconseguir que Palamós sigui Schengen, i més si agafem l'experiència de l'aeroport de Lleida-Alguaire", ha indicat Font. I ha conclòs: "Tot i no ser d'interès general, el novembre passat es va autoritzar com a punt fronterer Schengen".