Escenifiquen a Girona les dificultats de les dones per aconseguir igualtat de sexe a la feina

Eva Gajardo creu que la bretxa salarial es manté com un dels principals reptes

A pocs dies del 8 de març - el Dia Internacional de la Dona - les escales de la pujada de Sant Domènec de Girona han quedat avui tenyides de color lila.

Des de la UGT s'han volgut avançar a la data i han organitzat una acció que portava per nom 'Feminisme: una reivindicació compartida per diverses generacions'. Durant tot el matí han estat preparant una acció en la qual han col•locat una sèrie de cubs que portaven escrites paraules relacionades amb els diferents problemes en què es troben les dones al món laboral.

A la part de dalt hi havia una filera d'homes darrere d'un plàstic transparent on es podia llegir 'Sostre de vidre'. A partir d'aquí, tres dones de diferents edats han anat pujant per les escales recollint tots aquells cubs que es trobaven pel camí. 'Estrès', 'desigualtat', 'embaràs' o 'discriminació', tot plegat en forma de petites caixes que han agrupat a la part alta fins a tirar-les a terra, exemplificant la lluita del feminisme contra tots aquests esculls.

La bretxa salarial, un dels grans problemes

A l'acte hi ha assistit la secretaria d'Igualtat del sindicat, Eva Gajardo, que ha assegurat que un dels grans problemes amb què es troben les dones és la "bretxa salarial". Un concepte que no deixa de ser "l'expressió de la desigualtat entre homes i dones" en el camp laboral. Gajardo també ha recordat que el salari mitjà de les dones segueix sent inferior al dels homes, que les dones ocupen sectors d'activitat pitjor remunerats i que encara han d'enfrontar-se a una sèrie de limitacions en els ascensos i les promocions.

Gajardo ha apuntat que es tracta d'una "tema estructural" que fa anys que no canvia i ha demanat que no es deixi de reivindicar, passat el Dia Internacional de la Dona. La secretària ha recordat que l'acció serveix per visualitzar que les dones "ho tenen molt més complicat que els homes" només pel sol fet "de ser dones".

La necessitat d'una "obligació"

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, que ha recordat que tot i no haver-hi convocada "una vaga estricta" pel 8 de març (que enguany cau en diumenge), no deixa de ser "igual d'important" que altres anys. Per a Ros es tracta d'una bona oportunitat per denunciar aquells aspectes on encara no s'ha assolit la igualtat. Un exemple, doncs, creu que és el mercat de treball, on "any rere any" les estadístiques mostren una "cronificació" de la desigualtat de gènere.

El secretari general de la UGT creu que una bona manera de garantir-la seria modificar la llei d'Igualtat. D'aquesta manera, ha explicat, s'hauria d'apostar per "obligar" a les empreses a complir amb els criteris de gènere. "Hem d'anar cap a la obligació" ha conclòs. També ha remarcat la importància de l'aprovació de l'avantprojecte de llei de garantia integral de la llibertat sexual que garanteix que "només el sí és sí".

Finalment, el portaveu de la UGT a comarques gironines, Xavier Casas, ha posat de manifest algunes de les xifres que més els "preocupen" a nivell local. Així ha recordat que per exemple, en el 95% dels municipis de la demarcació de Girona hi ha més "atur femení" que masculí. Precisament, ha subratllat, la representació que s'ha fet permet posar de manifest "totes aquelles dificultats laborals" amb què es troben les dones al llarg de la seva vida.