Jutgen l'autor d'atracar un banc a Bàscara a punta de pistola i robar 90.000 euros

La fiscalia demana 7 anys de presó

Dos lladres armats amb una escopeta retallada i una pistola van atracar la sucursal de 'la Caixa' a Bàscara (Alt Empordà) el 19 d'octubre del 2016. A dins de l'entitat, hi havia el director, dues treballadores i dos clients.

Encanonant-los i amenaçant-los, van aconseguir que obrissin la caixa forta i van robar 90.505 euros. Un dels suposats autors del robatori s'ha assegut avui al banc dels acusats de l'Audiència de Girona.

La fiscalia l'acusa d'un delicte de robatori amb violència amb una agreujant de multireincidència perquè té un llarg historial delictiu. L'acusat, que només ha respost a les preguntes del seu advocat, ha assegurat que quan hi va haver l'atracament estava a Itàlia, on havia fugit aprofitant un permís penitenciari.

L'atracament amb arma de foc va tenir lloc cap a un quart de dues de la tarda quan dos lladres, un d'ells a cara descoberta, van entrar a la sucursal bancària de 'la Caixa'. A dins hi havia el director de l'entitat amb un client dins un despatx i, de cara al públic, dues treballadores més atenent una altra clienta.

Al judici, que s'ha fet aquest dimarts a la secció tercera de l'Audiència de Girona, tots ells han explicat que els dos homes els van amenaçar amb les armes tan bon punt van entrar a l'entitat. Mentre un, el que duia una escopeta retallada, amenaçava les dues treballadores i la clienta per evitar que poguessin avisar la policia, l'altre assaltant entrava a l'oficina on hi havia el director de la sucursal amb el client. Tots dos han declarat que els va encanonar col·locant-los l'arma al temple mentre exigia que obrissin la caixa forta.

Segons han relatat al judici tant el director com la subdirectora, el lladre que anava amb la pistola era qui duia "la veu cantant" i, a més, tenia "molts coneixements" sobre el funcionament d'una entitat bancària perquè, per exemple, sabia que la caixa forta no es pot obrir immediatament, sinó que compta amb un sistema de seguretat d'apertura retardada.

Abans que els atracadors poguessin obligar els treballadors a tancar amb clau, va entrar un altre client al banc, a qui també van amenaçar amb les armes de foc. Un cop tancada la porta per evitar que ningú més entrés a l'oficina i segons han declarat al judici els ostatges, l'assaltant que duia l'escopeta va portar tots els ostatges al despatx i l'altre atracador va obligar la subdirectora a activar el mecanisme per obrir la caixa forta.

Quan finalment la caixa forta es va obrir, l'atracador de la pistola va arreplegar els diners que hi havia a dins, els va posar en una bossa que duia i van fugir de la sucursal. Tots els ostatges han assegurat que van passar molta por i que res els va fer pensar que els armes –que no es van localitzar- poguessin ser simulades.

A més, tots ells s'han refermat en les identificacions dels sospitosos que van fer en roda de reconeixement.

Segons recull l'escrit d'acusació de la fiscalia, els atracadors es van endur un botí de 90.505 euros i van fugir en cotxe. Els Mossos d'Esquadra van desplegar un important dispositiu de seguretat amb controls a les carreteres. La fiscalia exposa que l'endemà del robatori, el 20 d'octubre, una patrulla de la Guàrdia Civil va donar l'alto a un vehicle sospitós quan circulava per l'AP-7 a la Jonquera en sentit França.

El conductor, però, va accelerar i va fugir del control. Segons l'acusació pública, a dins el vehicle hi anaven l'atracador que han jutjat a l'Audiència i la seva dona. Hores més tard, agents de la policia francesa el van aturar a Perpinyà. A dins el cotxe hi portava 35.000 euros en efectiu.

Estava a Itàlia

L'acusat s'ha acollit al seu dret a no respondre les preguntes de les acusacions i nomes ha contestat al seu advocat. El processat ha negat tenir res a veure amb l'atracament i tampoc s'ha reconegut en les imatges de les càmeres de videovigilància del banc. Al·lega que en la data dels fets estava a Itàlia, on havia fugit aprofitant un permís penitenciari.

A preguntes del seu lletrat també ha afirmat que ha tingut "mala vida", que prové d'una "família desestructurada" i que va començar a consumir drogues amb 9 anys (actualment en té 43). També ha dit que, entre condemnes, porta una vintena d'anys entre reixes i ha assegurat que ara segueix tractaments per deixar les drogues i canviar de vida.

El seu lletrat, al principi del judici, ha aportat com a documental una interlocutòria d'un jutjat de Figueres on investiguen un germà de l'acusat per conduir sense permís el vehicle que la investigació atribueix al processat. També ha aportat una oferta de feina que té l'acusat per quan surti de la presó.

La fiscalia sol·licita inicialment 7 anys de presó pel robatori amb violència i la circumstància agreujada de multireincidència.