L'alcalde de Figueres confia que Foment desencallarà l'accés nord a l'AP-7

Santi Vila: "No ens cansarem de confiar en la paraula dels governs malgrat els incompliments sistemàtics"

Completar l'enllaç nord de l'AP-7 a Figueres és una reivindicació històrica del territori. De fet, aquesta sortida ja va néixer coixa d'ençà que va entrar en servei l'autopista, l'any 1975. L'enllaç només permet entrar a l'AP-7 si es vol anar en direcció a la Jonquera (Alt Empordà) i sortir-ne si es ve del nord, però no permet fer moviments en els dos sentits.

El darrer intent que es va fer per completar-lo es remunta al 6 d'octubre del 2010. Aleshores, l'Estat, la Generalitat i Acesa van rubricar un acord per enllestir aquest enllaç. Però Foment no va moure fitxa i, un cop més, l'obra va quedar estancada.

La setmana passada, la nova ministra del ram, Ana Pastor (PP) es va comprometre a desencallar el projecte durant una compareixença al Senat. Això sí, Pastor ja va advertir que faria falta signar un nou conveni, perquè l'obra no es faria a costa de l'actual concessió.

L'alcalde de Figueres, Santi Vila, assegura que és "legítim" que la nova titular de Foment vulgui estudiar el tema, i per això creu que cal donar-li "un petit marge". Vila confia que Pastor desencalli l'obra i que completar l'enllaç pugui ser una realitat, sobretot aprofitant que ara Acesa està executant les obres d'ampliació de l'AP-7 a l'Alt Empordà.

"No ens cansarem de confiar amb la paraula dels governs, malgrat els incompliments sistemàtics", ha declarat Vila durant una entrevista a l'informatiu 'Antena Local', a la Federació de Ràdios Locals.

És desolador

L'alcalde de Figueres ha fet aquesta afirmació en relació a l'actitud de l'anterior ministre José Blanco. "El que ha passat és una pena, perquè el ministre Blanco s'hi havia compromès i és desolador veure com el ministeri no va complir", ha assegurat Santi Vila.

L'alcalde ha qualificat de "problema" la situació que viu Figueres sense tenir l'enllaç nord de l'AP-7 completat. Un problema que, al seu entendre, es pot agreujar si no s'hi posa solució a curt termini. "En els propers mesos, aquesta sortida coincidirà amb la boca d'accés a la presó del Puig de les Basses; és evident que cal resoldre-ho de seguida, perquè sinó col·lapsarem tota la circulació de la Costa Brava nord, de Figueres i de l'Empordà", ha declarat.

Deficiències que s'arrosseguen

Durant l'entrevista a l'informatiu 'Antena Local', Santi Vila també ha volgut posar de manifest que la mobilitat a l'àrea urbana de Figueres arrossega deficiències des de fa dècades. No només per l'enllaç nord a l'AP-7, sinó pel desdoblament de la N-II, que tampoc arriba.

"És una situació crònica; no hem d'oblidar que ciutats com Barcelona van resoldre la mobilitat a l'àrea perirubana a finals dels 90 o primers del 2.000", ha indicat Vila. I ha afegit: "En tot cas, nosaltres ens hem de posar a treballar amb el propòsit de ser seriosos i anar desencallant els problemes".

Per últim, l'alcalde de Figueres tampoc ha deixat passar l'oportunitat per lamentar que l'actual situació de la variant de la N-II és "absolutament inadmissible". Sobretot, després de l'accident que va deixar cinc morts la setmana passada. "És un tram que molts cops s'ha qualificat com un autèntic corredor de la mort, perquè la calçada és molt estreta i pràcticament no hi ha voral, amb la qual cosa els cotes no poden tenir cap marge de rectificació", ha indicat Santi Vila. I ha conclòs: "I és evident que, quan una carretera té les mesures de protecció i seguretat adequades, o bé s'ha desdoblat, la sinistralitat baixa radicalment".