La rectora fa un oferiment de diàleg que no convenç ni estudiants ni treballadors de la UdG

Anna Maria Geli es reuneix amb representants dels col·lectius que divendres van impedir la celebració del Consell de Govern

La rectora de la UdG s'ha assegut amb els representants dels col·lectius que la setmana passada van impedir la celebració del Consell de Govern. Els treballadors, professors i estudiants consideraven que alguns dels punts -com el de l'augment de la càrrega docent- eren mesures "excepcionals" que calia consensuar abans de dur-les a aprovació al consell, on dels 56 consellers només hi ha cinc representants dels estudiants i tres del personal d'administració i serveis (PAS).

Després de la reunió, cada part en fa una lectura ben diferenciada. Per una banda, la rectora ha remarcat que faran "tantes reunions com calguin per escoltar tothom". Anna Maria Geli ha explicat que a partir de la setmana que ve faran una reunió amb cadascun dels consells de govern de les nou facultats de la universitat i també amb el consell d'estudiants. "És un intercanvi, volem escoltar suggeriments i plantejaments i incorporar els que es puguin", ha valorat la rectora.

Geli ha reconegut que no va donar tota la informació sobre alguns dels punts que es portaven a aprovació però ha justificat que ha seguit el "funcionament normal" abans de dur aquestes mesures a l'aprovació del Consell de Govern. Malgrat tot, ha lamentat l'incident de la setmana passada i ha dit que cal respectar la "normalitat democràtica" de la universitat i els seus òrgans.

Geli recordat que la subvenció del Govern va disminuir un 16% l'any passat -la UdG va ingressar 9,5 MEUR menys- i que aquest any cau un 1,9% més. Per tant, en dos anys la retallada haurà estat del 17,9%. "Són mesures doloroses però que ens veiem obligats a complir", ha afirmat.

Dures crítiques de la degana de Ciències

Aquesta ronda de trobades és, per a l'altra part, un "monòleg". "Només són reunions informatives, no tenim capacitat d'influir", lamenten representants del professors. La degana de la facultat de Ciències, Victòria Salvadó, -que és membre de la UdG des de fa 34 anys- ha fet unes dures crítiques sobre el funcionament de la universitat. Salvadó ha lamentat que la manca d'informació també la pateixen els degans, als quals els costa conèixer les dades i abast de les retallades. Salvadó ha criticat que la UdG té "massa estructura" i que això dificulta que la informació flueixi. També ha criticat que durant els darrers dos o tres anys s'han creat moltes places i que ara és "més dramàtic encara" retallar.

Salvadó ha demanat també que es reflexioni sobre si hi ha massa càrrecs. "Som la universitat catalana amb més càtedres i instituts de recerca de Catalunya", ha lamentat la degana que assegura que es situa en càrrecs a instituts de recerca o altres organismes a persones que han estat afins al govern de la universitat. "Les estructures creixen que dóna gust, cal prioritzar perquè hi ha més jefes que indis", ha afirmat Salvadó que, tot i parlar a títol personal, ha assegurat que hi ha un consens entre els nou degans per plantejar que cal una "anàlisi profunda" sobre on cal retallar i sobre l'estructura que ha de tenir la universitat.

La degana ha posat com a exemple els estudis de Filologia Catalana, que només tenen vuit alumnes però compten, segons Salvadó, amb cinc catedràtics i nombrós personal. La degana de Ciències també ha apuntat que hi ha diferències entre facultats i que algunes pateixen més que les altres les retallades de personal. Segons Salvadó, la facultat d'Econòmiques és una de les més afectades perquè és la que té més professorat a temps parcial.

Els estudiants, treballadors i professors volen consens

Després de la reunió, els representants dels tres col·lectius no s'han donat per satisfets. Segons ha manifestat el coordinador del Consell d'Estudiants, Isaac Pérez, la situació que travessa la universitat és "excepcional" i, per tant, cal un "pacte d'unitat" abans d'aprovar noves retallades al Consell de Govern.

Els tres col·lectius han organitzat una assemblea per dimarts a dos quarts de dues per tal de debatre amb la resta de la comunitat universitària com afectaran les retallades. Segons denuncien, les taxes universitàries pugen però, per contra, els alumnes tenen menys hores de classe per crèdit, es redueix un 25% el nombre de professors associats i empitjoren les condicions laboral del personal d'administració i serveis. A l'assemblea també es votaran futures mobilitzacions.

Els tres col·lectius asseguren que no són influents i que els costa molt accedir a la informació "real" sobre les retallades.