L’IES Alexandre Deulofeu de Figueres, guanya el torneig local de la FIRST LEGO League

L’equip aD149 s'emportà el primer premi per segona vegada consecutiva

Més de 130 joves han participat avui a la Universitat de Girona en el torneig local de robòtica FIRST LEGO League. La competició, que ha tingut lloc a l’Escola Politècnica Superior, al Campus Montilivi, ha girat en aquesta segona edició a l’entorn de la millora de la qualitat dels aliments i a la prevenció de la contaminació alimentària.
 
La Universitat de Girona, la Fundació Príncep de Girona i la Fundació Scientia, amb el suport del Consell Social de la UdG, han organitzat conjuntament aquest repte de robòtica d’abast mundial adreçat a nois i noies d’entre 10 i 16 anys. L’esperit d’aquest desafiament, que s’ha desenvolupat en un ambient esportiu, festiu i de cordialitat, se centra en la coopertició, un concepte importat de la terminologia anglosaxona que suma cooperació i competició.
 
L’acte ha comptat amb l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el director dels serveis territorials d’Ensenyament a Girona, Albert Bayot; els vicerectors de la UdG, Martí Casadesús, de Planificació i Qualitat, i M. Rosa Terradellas, d’Estudiants, Cooperació i Igualtat; Mònica Margarit, directora general de la Fundació Príncep de Girona, i Ricard Huguet, president de la Fundació Scientia.
 
La iniciativa, que té caràcter internacional i està promoguda a l’Estat espanyol per la Fundació Scientia, pretén fomentar futures vocacions científico-tecnològiques, transmetent els valors de la innovació, la creativitat i el treball en equip.
 
Des de les 9 del matí més de 130 participants de 16 formacions provinents de diversos instituts de secundària i d’iniciatives particulars han pres part en una competició amb els robots autònoms que han construït i programat, prèviament, amb LEGO® MINDSTORMS® NXT per solucionar un conjunt de missions sobre seguretat alimentària. A més a més, el repte ha contemplat la presentació d’un projecte científic relacionat i la defensa davant un jurat del projecte tècnic que recull els detalls de la construcció del robot.
 
Els equips han comptat amb el suport d’un entrenador, en la majoria dels casos un professor, que durant les vuit darreres setmanes els ha guiat i assessorat en la preparació de les proves.
 
Seguretat alimentària
 
El desafiament d’enguany, Food Factor, ha consistit en explorar la seguretat alimentària i examinar els possibles focus de contaminació que es produeixen en els aliments, des de l’exposició a insectes fins al processat i transport en condicions no estèrils, o bé la preparació i l’emmagatzematge sense garanties sanitàries. Finalment, els equips hauran de buscar la manera de prevenir o combatre aquest tipus de contaminacions.
 
El desafiament del robot ha consistit en la superació a contrarellotge de diverses missions. Al marge de la competició, als equips han presentat davant d’un jurat els aspectes tècnics del seu robot i també han defensat un projecte de recerca global, és a dir, crear una solució innovadora a una problemàtica existent i tangible. Aquesta vessant, no tan vistosa, és de gran importància.
 
S’han repartit un total de 8 premis:
 
Premi al Disseny del Robot, per a Institut Montgrí
Premi al Comportament del Robot, per a Salvauth Park
Premi a l’Emprenedoria, per a Robot LM Rocagrossa
Premi a l’Entrenador, per a AntiRobota
Premi a les Joves Promeses, per a Androids Cassà
Premi als Valors de la FIRST LEGO League, per a LegoGran
Premi al Projecte Científic, per a Els Geeks de la Nit
1r Premi GMV, per a aD149
 
El premi absolut dóna pas a l’equip de l’IES Alenxandre Deulofeu, aD149, a la final espanyola, que se celebrarà a Pamplona el proper 11 de març. Aquest premi s’atorga a l’equip que més ha destacat per ser un model de respecte als valors FIRST LEGO League i per haver aconseguit l’excel·lència i la innovació tant en el disseny del robot com en el projecte científic.