Mascarell destaca l'atractiu turístic i històric de la restauració del Monestir de Sant Feliu de Guíxols

Les obres recuperen les torres romàniques del Fum i del Corn que seran visitables per primera vegada

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que recuperar un patrimoni "de tanta qualitat artística i històrica" és un homenatge per als antecessors que van construir el conjunt monàstic però també és un element de "present i futur" perquè aportarà més visitants. I no només això, el fet que les torres siguin visitables per primera vegada és, pel conseller, una oportunitat per als veïns de la vila de conèixer un patrimoni que durant anys ha estat tancat. "Mirar al passat és sempre un signe de futur perquè posa en reconeixement l'experiència de les generacions passades i també l'esperança dels temps presents", ha valorat Mascarell.

Unes obres de tres anys

Les obres de restauració del monestir de Sant Feliu de Guíxols han durat tres anys i han tingut un cost de 911.708 euros. A partir d'aquest cap de setmana, els interessats podran visitar, per primera vegada en la història, l'interior de les dues torres romàniques del monestir - la torre del Fum i la del Corn- situades a banda i banda de la façana de l'església.

Les intervencions de rehabilitació més destacades s'han portat a terme a les dues torres on s'han restaurat les dues cobertes i s'han comunicat - mitjançant passarel·les metàl·liques- les dues torres de guaita amb les sales d'exposició que té el monestir. A més, s'ha millorat la il·luminació de tot el conjunt monumental, s'ha consolidat la façana del Palau de l'Abat i també s'ha pavimentat la primera planta del conjunt històric.

El monestir, que data del 954 d.C no havia experimentat reformes tant importants des de l'última rehabilitació, el segle XI, per odre de la comtessa Ermessenda. La comtessa va ordenar la seva restauració després que un atac musulmà deixés el monestir totalment derruït. Anteriorment, les dues torres servien per alertar a la població sobre els diferents perills i amenaces que podia patir la vil·la. Aquest conjunt històric és una mostra de dues èpoques artístiques, la romànica i la gòtica, perquè va ser construït en diversos moments històrics.

A més, durant aquest cap de setmana es portarà a terme la jornada de 'Torres obertes' que permetrà visitar gratuïtament tot el conjunt històric. Aquests obres de rehabilitació formen part del programa 'Romànic Obert' que promou el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Obra Social 'La Caixa' i també han comptat amb l'aportació econòmica de la Diputació de Girona.

La primera exposició temporal de la col·lecció Thyssen, al monestir

Aquesta primavera, el conjunt monàstic -concretament a les dependències del Palau de l'Abat- s'hi farà la primera exposició temporal de la mà de la Fundació Thyssen. A falta de pressupost per construir el museu a l'antiga fàbrica de Can Serra, situada just a davant del monestir, l'ajuntament ha acordat aquesta sortida amb la baronessa.

El conseller, Ferran Mascarell, ha destacat que aquesta sortida ideada per l'ajuntament "és molt intel·ligent" i ha lamentat que, a causa del context econòmic, la construcció del museu es projecta a "mig termini" i sense data per començar les obres. "Seguim treballant en el projecte i per aconseguir finançament però em sembla molt encertat que l'ajuntament aprofiti els espais que ja té per anar a la màxima velocitat", ha valorat el conseller que assegura que "el ritme" el marca l'ajuntament.