Arriba a Girona una exposició per perdre la por als números

'Nombr3s de bona família. La seva utilitat en la vida quotidiana' es pot veure i tocar al CaixaForum

Un recorregut per la història vista des del prisma dels números. Els visitants de l'exposició es podran posar en la pell de l'home anumèric, que es va veure obligat a inventar-se els nombres per ordenar qüestions vitals. De mica en mica, i seguint diversos experiments, els visitants aniran entenent el procés de perfeccionament dels números per satisfer altres necessitats, com comptar ovelles del ramat en la prehistòria o més recentment fer possible la revolució digital.

L'exposició ja ha passat per Palma de Mallorca i Tarragona i després de Girona anirà a Lleida. El sostdirector de l'Àrea de Ciència, Recerca i Medi Ambient de la Fundació 'la Caixa', Ignasi López, ha explicat que la idea de la mostra va néixer observant el dèficit en formació matemàtica que hi ha al país i per explicar que els números faciliten la vida i no la dificulten.

La mostra es divideix en tres blocs: els números naturals i enters, els nombres racionals i els irracionals. En el primer apartat, expliquen que l'home primitiu només era capaç de distingir entre una cosa o moltes i que, durant el procés d'hominització, va néixer el pensament matemàtic perquè hi havia la necessitat de numerar els animals, els objectes i controlar el pas del temps. Així, els nombres naturals són els que compten i ordenen.

Tot i així, els nombres naturals no són suficients per fixar una referència perquè en el cas de la temperatura ambient o els tractes comercials, un deute no es pot representar amb un nombre natural, i el fred i la calor s'han de mesurar en relació a alguna cosa. Apareix la referència, el nombre 0 que va aparèixer a Mesopotàmia cap al segle III abans de Crist. Apareixen els nombres enters, que compten respecte a una referència. Un ascensor que no té referència de planta zero explica aquest procés a la mostra.

Però al llarg del temps han aparegut més problemes com, per exemple, com repartir dues ovelles entre tres beneficiaris. La necessitat de precisar en les mesures i de fraccionar els nombres enters va donar origen al nombre racional. En aquest procés, l'exposició explica que els nombres racionals reparteixen i comparen. Però aquests números ni ho mesuren tot ni calculen prou.

El final de l'exposició, i ja per optar a nota, expliquen els nombres irracionals, amb el nombre Pi com a element més emblemàtic però no l'únic d'aquesta subclasse. Al seu costat destaca el nombre auri. També anomenat divina proporció, el nombre d'or apareix sovint a la natura, l'art, l'arquitectura i el disseny. Pintors renaixentistes i professionals preocupats per les proporcions humanes han constatat la presència d'aquest enigmàtic nombre en moltes relacions anatòmiques. Els visitants a la mostra ho podran comprovar en la seva pròpia pell, veient si la posició del seu melic està on la proporció àuria indica.