La UdG impulsa un sistema per a una diagnosi més precisa del càncer de mama

Els investigadors fusionaran les diferents modalitats d'imatge actuals com la mamografia de raig X, la ressonància magnètica i l'ecografia

La gran incidència del càncer de mama entre la població femenina l'ha convertit en un tema de gran interès entre les autoritats sanitàries i els investigadors, des de radiòlegs fins a oncòlegs passant per microbiòlegs i enginyers. Segons dades facilitades per la UdG, s'estima que una de cada onze dones catalanes patirà aquesta malaltia al llarg de la seva vida. Amb la creixent importància de l'ús d'imatges digitals en el diagnòstic precoç d'aquesta patologia, sorgeix també la necessitat de dotar els radiòlegs d'eines per facilitar la lectura i ajudar a la diagnosi.

La recent aparició de mamògrafs digitals ha contribuït decisivament al desenvolupament d'aquestes eines que, finalment, han derivat en els sistemes d'ajuda a la detecció o d'ajuda al diagnòstic mitjançant imatge (CAD). No obstant, aquests sistemes pateixen limitacions quant a robustesa, capacitat de generalització, baixa sensibilitat i especificitat, especialment pensant en un ús clínic sistemàtic.

Per superar aquestes limitacions, els investigadors de la UdG estan treballant en un nou projecte, l'M3CAD, que permet millorar les imatges. Si es compara el projecte amb els sistemes que ja existeixen, l'M3CAD ofereix com a novetat la integració d'informació procedent de diferents vistes en lloc d'utilitzar una sola imatge com es feia fins ara. A més, també fusiona informació proporcionada per les diferents modalitats d'imatge que els radiòlegs utilitzen en l'actualitat: mamografia de raigs X, ressonància magnètica i ecografia.

La inclusió d'aquests dos aspectes suposa centrar el projecte en l'aplicació de tècniques de Visió per Computador i el desenvolupament de nous algoritmes de segmentació, selecció de característiques, classificació i correspondència d'imatges.

El projecte M3CAD millorarà els sistemes CAD actuals i, per extensió, el rendiment dels radiòlegs en termes d'eficiència, precisió i objectivitat en el diagnòstic del càncer de mama. Per tirar endavant aquesta recerca, els investigadors de la UdG també compten amb la col·aboració de diversos centres hospitalaris -Clínica Girona, Hospital Universitari Josep Trueta i el Parc Taulí de Sabadell- i amb l'interès d'empreses desenvolupadores de sistemes CAD.