L'ÍTACA Sant Joan presenta una nova proposta musical sota el nom de la 'Petxina'

Cinc grups actuaran la nit del 20 de juny a l'Estartit

L’ÍTACA Sant Joan acollirà en aquesta edició del 2020 una nova proposta cultural i lúdica, la ‘​Petxina’​, que se celebrarà el 20 de juny a la platja de l’Estartit. El cantant d’Oques Grasses​, ​Josep Montero​, i el festival ÍTACA impulsen aquest nou projecte musical i festiu dins la celebració de l’ÍTACA Sant Joan.

Josep Montero ha estat l’encarregat d’escollir i programar els grups que actuaran a la ‘Petxina'. En aquesta primera ocasió, l’artista ha confeccionat un cartell de luxe amb l’actuació de cinc bandes. La ‘Petxina’ programa les actuacions de les mateixes Oques Grasses, que viuen el seu millor moment després de ser la banda amb més nominacions dels Premis Enderrock 2020. També passaran per l’escenari de la ‘Petxina’ dos grans noms de l'escena internacional: d’una banda els francesos Caravan Palace​, un referent de la música electro swing a tot el món, i de l’altra, la xilena ​Ana Tijoux​, una de les raperes internacionals més populars gràcies a la seva original fusió de ritmes urbans, hip hop i música d’arrel andina.

El cantant d’Oques Grasses no s’ha oblidat dels creadors de casa i també ha programat ​Mafalda​, una de les bandes amb més projecció de l’escena contemporània que acaba de celebrar deu anys amb nou disc sota el braç. Amb la intenció de donar oportunitats a nous grups emergents, completen el cartell la banda local ​Despit​. Tot i haver-se anunciat, la nit no comptarà amb l’actuació de No Logo que ha suspès la gira prevista per aquest any.

Una nit de concerts i diversió que té voluntat de continuïtat en pròximes edicions del festival ÍTACA amb Josep Montero en el paper de programador escollint les bandes que més li agraden i convidant-nos a gaudir del seu calidoscòpic univers musical.

L’ÍTACA Sant Joan ja ha tancat el cartell d’aquesta edició. El festival arrancarà un dia abans de la ‘Petxina’, el 19 de juny, amb una nit de concerts amb alguns dels grups nacionals de referència dels seus estils. El rap combatiu de ​Lágrimas de Sangre es combinarà amb la música urbana dels madrilenys ​Tremenda Jauría​, l’estil festiu de ​La Sra. Tomasa i el trap dels ​The Tyets​.

L’ÍTACA Sant Joan es tancarà el 23 de juny amb una nitl de luxe durant la revetlla. Els Amics de les Arts​, ​Itaca Band​, ​Joan Garriga ​i el Mariatxi Galàctic i les Balkan Paradise Orchestra actuaran a l’escenari de la Platja Gran de l’Estartit en una nit festiva i per a un públic intergeneracional. Les tres nits de concerts finalitzaran amb una sessió de DJ per allargar la festa fins a la matinada.

15.000 espectadors de més de 400 municipis de Catalunya

Tot i la seva joventut, l’ÍTACA Sant Joan s’ha consolidat en molt pocs anys en un dels esdeveniments musicals més importants de l’estiu a casa nostra. L’any passat, va registrar l’assistència de prop de 15.000 persones procedents de més de 400 municipis de Catalunya i de l’Estat espanyol. Les poblacions de les comarques barcelonines aporten el nombre més gran d’espectadors amb el 53’2% del total, seguit dels municipis de les comarques gironines, amb el 41’1%. El 5% restant es reparteix entre habitants de Tarragona, Lleida i altres zones de l’Estat espanyol, com el País Basc, València, Illes Balears o Madrid, entre altres. Per ciutats, Barcelona, Girona, Torelló, Vic, Banyoles, Manlleu, Olot, Sabadell, Torroella de Montgrí i Figueres són les que aporten un major nombre d’espectadors al festival. La majoria dels seus assistents -més del 80%- es queden a dormir a Torroella o a l’Empordà, mentre que un 90% fan com a mínim un àpat a l’Estartit o la seva àrea d’influència a causa de la seva assistència a l’ÍTACA Sant Joan.

El festival ÍTACA, que el 2020 celebra la seva vuitena edició, combina concerts multitudinaris amb actuacions musicals de petit format en alguns dels espais més bonics de l'Empordà.