Un reportatge sobre el patrimoni escatològic, millor treball en premsa als Carles Rahola

També s'ha reconegut la tasca de Catalunya Ràdio durant les eleccions municipals a Girona

El reportatge 'A Catalunya tenim una de les millors caques del món occidental', publicat per David de Montserrat a 'La Mira', s'ha convertit en el millor treball en premsa de l'onzena edició dels Premis Rahola de Comunicació Local.
Uns guardons organitzats pel Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona que s'han entregat aquest dijous a la nit a l'Auditori de la capital gironina. El jurat també ha reconegut 'L'Especial eleccions municipals a Girona' de Catalunya Ràdio atorgant-li el premi Miquel Diumé. El millor treball divulgatiu en televisió ha estat per a Ester Bertran i Manoli Vargas pel documental 'El Monstre de Banyoles'. En la categoria fotogràfica s'ha endut el guardó Carles Palacio per la sèrie 'La Resposta'.
 
El premi a la millor iniciativa de comunicació institucional ha estat per a l'únic treball presentat, la 'Memòria Institucional de l'any 2018' elaborada pel departament de comunicació de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), un web "amb contingut científic ben dissenyat i jeràrquicament ben ordenat", que explica "de manera directa i efectiva" a la ciutadania i als professionals la història, la gestió, la docència i la recerca de l'IAS.

Pel que fa a la millor informació digital, s'ha premiat a Joan Carles Codolà per Cassà Digital (cassadigital.cat), "un web que valora l’arrelament i l’esforç de proximitat" i que comparteix la revista 'Llum' i 'Guia en digital'. En aquesta mateixa categoria ha quedat finalista Josep Lluís Vidal pel Podcast diari per WhatsApp del digital laselva360, segons el jurat "una idea innovadora plantejada d’una forma no intrusiva que potencia la informació de proximitat".

En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en premsa, s'ha premiat a David de Montserrat pel reportatge 'A Catalunya tenim una de les millors caques del món occidental, publicat a 'La Mira', per trobar "l’equilibri perfecte entre un tema escatològic i la divulgació divertida". Segons els membres del jurat, es tracta d'un treball de difusió científica "amb ritme i sentit de l’humor", vinculat al "patrimoni escatològic que tenim els catalans". En aquesta categoria han quedat finalistes Irene Casellas per 'La lluna, un negoci astronòmic', i Miquel Riera per 'Tragèdia en la boira', tots dos publicat a 'La República'.

El Premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio ha estat per a Fèlix Martín, Albert Requena, Maria Rovira, Sara Riera, Clara Jordan, Josep Plazas i Josep Lluís Blàzquez, de la delegació de Catalunya Ràdio a Girona, per 'l’Especial eleccions municipals a Girona'. El jurat ha considerat que s'ha fet "un desplegament que posa en valor la rellevància d’aquestes eleccions" i que "fa aflorar els problemes de la ciutadania". Han quedat finalistes Neus Asin, Pere Farjas i Manel Saiz, pel programa 'Cas tancat' de Ràdio Olot, i l’equip de Ràdio Capital de l’Empordà pel 'Supermatí'.

El jurat ha entregat el premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió a Ester Bertran i Manoli Vargas pel documental 'El Monstre de Banyoles', emès al 'Sense Ficció de TV3'. D'aquesta manera consideren que "recapitula molt bé els fets i les seves conseqüències actuals, dona veu a tots els actors –fins i tot a l’acusat-, i representa un valor del periodisme que transforma, ajuda a canviar conductes i a denunciar situacions d’abús". Han quedat finalistes Jordi Romero per 'AtrapaMozzzques', emès a Televisió de Girona, i Sion Biurrun i Sara Segarra per 'Matar el monstre', emès al '30 minuts' de TV3.

El premi a la millor fotografia de premsa ha estat per a Carles Palacio, per la sèrie 'La resposta', "perquè combina el poder descriptiu del moment" amb una estètica fotogràfica "d’alt nivell" i que ofereix "una visió molt polièdrica dels fets". Han estat finalistes Glòria Sánchez Bartolomé, per la foto 'Spain, sit and talk', i David Borrat, per la foto 'Tsunami', difosa per l’agència Efe i publicada a diversos mitjans.
 
En l’acte també s’ha donat a conèixer el guanyadora de la Beca dels Premis Rahola, dotada amb 3.000 euros i instituïda per l’Ajuntament de Girona amb la col•laboració de la Diputació de Girona i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes. La beca s’adreça, en anys alterns, a periodistes col•legiats a i estudiants universitaris. En aquesta edició estava destinada a professionals i, després de l’anàlisi dels tres projectes presentats, es va acordar per unanimitat atorgar el premi a Eloi Camps Durban, pel projecte de recerca 'La premsa veïnal de Girona. Un model de comunicació i periodisme popular des dels barris (1977-2019)'.

El jurat va valorar-ne "l’encaix amb les bases, la bona estructuració i la metodologia proposada en el projecte", que permetrà "conèixer amb més profunditat els mitjans de comunicació d’impuls ciutadà de la ciutat de Girona" i que pot "aportar informació nova sobre la comunicació" als diferents barris del municipi.

Els Premis Carles Rahola de Comunicació Local es van crear l'any 2009 per reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines. També contribueixen a fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol format, àmbit i estructura. En l'edició d'enguany s'han presentat un total de 69 treballs, elaborats per 82 autors. La categoria que ha rebut més propostes ha estat la de fotografia, concretament amb 29 treballs d'onze autors diferents.