L'aturada de la dessalinitzadora de Blanes permetrà estalviar 1,5 milions d'euros anuals

Territori i Sostenibilitat garanteix que la mesura no afectarà els compromisos de retorn del cabal del Ter

La dessaladora de Blanes, amb capacitat per tractar 20 hectòmetres cúbics anuals, està aturada des de finals de l'any passat. La mesura, adoptada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es va fer amb un doble objectiu. D'entrada per estalviar, però també per fer que la dessaladora no fos la font primària de subministrament d'aigua de la zona.

De fet, el conseller Lluís Recoder assenyala que la mesura es va adoptar "perquè els recursos locals existents" (és a dir, els pous i aqüífers) són "suficients per abastir la demanda de la població" durant aquests mesos. La previsió del Govern és que la dessaladora es torni a posar en servei per Setmana Santa, coincidint amb les primeres onades de turistes, per "aportar els complements de cabals necessaris" i garantir la demanda.

La dessaladora abasteix el sud de la Selva (Tossa, Lloret i Blanes) i el nord del Maresme. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, assegura en una resposta parlamentària que l'aturada "no afectarà l'abastament dels diferents municipis de la Selva" ni tampoc els usos agrícoles o industrials, perquè els camps i empreses de la zona "aprofiten sempre l'aigua de l'aqüífer".

Recoder explica que, durant els mesos que la planta estigui aturada, l'empresa que explota la dessalinitzadora rep 83.392,79 euros al mes, corresponents a les tarifes fixes per manteniment. Per contra, però, el Govern assegura que aquest nou règim de gestió -en què la planta no funciona durant més de mig any- "permetrà una reducció notable del cost d'explotació de l'ordre d'1,5 MEUR anuals".

A més, Territori i Sostenibilitat indica que l'aturada també repercutirà en la tarifa que paguin els usuaris. En concret, la Tarifa d'Utilització de l'Aigua, que serà un 50% menor. D'altra banda, la Generalitat també ressalta, basant-se en estudis de l'ACA, que l'aturada de la dessaladora "és compatible amb la preservació de la qualitat de l'aqüífer de la Tordera".

El retorn del Ter, garantit

A la mateixa resposta parlamentària, Lluís Recoder assegura que l'aturada "no afectarà el compliment dels compromisos de retorn del cabal del Ter". I per refermar-ho, afegeix: "L'ACA preveu disposar de reserves suficients al sistema d'abastament Aigües Ter Llobregat per a continuar complint amb el que preveu la Llei de 1959, tal i com ha succeït durant tot l'any 2011".

Projecte per a les instal·lacions en desús

D'altra banda, l'ACA també està redactant un projecte per treure de l'espai les instal·lacions que van quedar en desús amb l'ampliació de la dessalinitzadora. L'obra, que va tenir un cost superior als 48 MEUR, va suposar, entre d'altres, construir un nou tub de captació de l'aigua del mar que s'endinsava 600 metres de la línia de la costa.

L'ampliació va acabar-se el novembre del 2010 i a mitjans maig de l'any passat els operaris van acabar de retirar el material inoperatiu que havia quedat al descobert a la zona de la platja de S'Abanell, entre el marge esquerre del riu Tordera i el càmping Bellaterra. En concret, restes de tubs de canalització, blocs de ciment que subjectaven els tubs i cables elèctrics i pedres.

Tot i això, encara queda pendent la retirada definitiva de la resta d'instal·lacions en desús. De moment, però, encara no hi ha data per saber quan es portaran a terme aquests treballs.

El Departament de Territori i Sostenibilitat assegura que l'ACA està redactant el projecte, però ja especifica que les obres a dur a terme, per la seva "complexitat i envergadura", requereixen una "definició acurada" pel què fa a terminis i a pressupost. "I un cop l'ACA hagi definit el projecte, caldrà programar les obres, d'acord amb els criteris de prioritat i pressupostaris d'aquesta empresa pública", conclou el Govern.