Patrimoni aprova la restauració d'una capella annexa al monestir de Ripoll que feia de magatzem

Aquesta data del segle XVII i s'havia deteriorat considerablement degut al pas del temps

'A la capella feia molts anys que no s'hi feia absolutament res', ha afirmat Miquel Sitjar que posa de relleu que tant la capella de la Congregació com l'església de Sant Pere són elements 'amb molt interès públic i turístic' perquè conformen l'entorn del Monestir de Ripoll. En el marc del projecte de promoció del patrimoni Terra de Comtes i Abats, aquests dos espais també entraran a formar part del centre d'interpretació de la vida monàstica medieval.

D'una banda, recuperaran la capella que data del segle XVII i que estava deteriorada pel pas del temps. A banda d'arreglar la volta que es va esfondrar, també faran més visible el lluernari que omple la capella de llum. Una altra de les intervencions serà esfondrar un cobert construït durant els anys 60 a l'exterior i retornar la capella a la seva forma original.

Un cop enllestida la rehabilitació, els dos espais s'annexionaran més al monestir que tindrà un altre accés a través de l'església i la capella. Sitjar ha detallat que els visitants podran entrar per l'església, que queda a l'altre extrem del monestir, d'aquí accedir a la capella on hi haurà una primera sala d'interpretació del monestir i, finalment, des de la capella de la Congregació, accedir al monestir. 'Serà una nova manera d'accedir i de veure el monestir de Ripoll a través de les construccions adjacents', ha conclòs Sitjar.

Ascensor al castell de Vilopriu

La comissió també ha vist amb bons ulls la proposta de construir un ascensor al castell de Vilopriu. Aquest espai remodelat serà la seu de l'ajuntament i també tindrà sales polivalent per a entitats i per a fer-hi activitats. Miquel Sitjar ha explicat que, després d'analitzar les opcions, s'han decantat per construir un ascensor a l'exterior del recinte que ni tan sols tocarà amb la paret de castell. Llavors, una passarel·la unirà l'ascensor amb l'edifici. Sitjar assegura que d'aquesta manera garanteixen l'accessiblitat al castell amb 'la solució menys agressiva des del punt de vista patrimonial'.

Abans de començar el projecte de rehabilitació, la campanya arqueològica va fer sortir a la llum tombes antropomorfes medievals. Unes tombes que s'han preservat i seran visitables. Finalment, els equipaments necessaris per complir la normativa de seguretat s'instal·len 'sense que el patrimoni resulti malmès'.
  • El director de Cultura a Girona, Miquel Sitjar, explica que la capella de la Congregació estava molt deteriorada i s'havia convertit en magatzem (ACN)