Figueres espera poder obrir els comerços del centre tot l'any a partir del maig vinent

La ciutat vol aprofitar els 1,4 milions de compradors que rep anualment per ampliar horaris comercials i generar més ocupació

L'allau de turistes que el pintor Salvador Dalí porta cada any a Figueres -gairebé 1,2 milions de visitants l'any passat, segons dades de la Fundació Gala-Salvador Dalí-, es tradueix també en xifres considerables de potencials compradors que es passegen per la ciutat. Comerç Figueres Associació calcula que 1,4 milions de compradors passen cada any per les botigues agremiades. Per això que el consistori ha volgut aprofitar aquest volum de visitants i fer que Figueres, amb "capacitat per ser vista com una ciutat oberta a tot tipus d'influències, d'idees i de persones", també sigui concebuda com una ciutat "oberta des del punt de vista dels horaris comercials", segons ha argumentat Vila.

L'alcalde ha reconegut que la mesura "genera impressió" en un teixit comercial sovint familiar i de petites dimensions, ja que suposarà canvis "radicals" en l'organització dels negocis i "en la manera de viure, de concebre la setmana i de gestionar el temps". Tot i això, Vila espera que la liberalització comercial serveixi per generar més ocupació, tenint en compte que el 84% de les empreses de la ciutat són del sector dels serveis, i d'aquestes, gairebé el 50% es dediquen al comerç i a l'hostaleria. El consistori també vol que aquesta mesura serveixi per reafirmar a Figueres el turisme cultural i gastronòmic, i per crear un nou perfil de turista que vingui atret pels comerços.

Per la seva banda, el president de Comerç Figueres Associació, Jordi Rotllan, ha reflexionat que la mesura es proposa en un temps de crisi en què potser cal tornar a l'"època dels avis", amb "més sacrificis, més treball i on costa guanyar les coses". Rotllan ha il·lustrat la proposta exposant que quan es liberalitzin els horaris les setmanes seran de "dos dissabtes". Això pot "multiplicar les visites de compradors" a la ciutat, sobretot els d'origen francès, que suposen, per exemple, el 21% dels visitants al Teatre-Museu Dalí de Figueres. Així mateix, els comerciants també esperen poder atraure l'interès dels operadors turístics.

"Amb 30 anys de democràcia tots els consistoris ho havien intentat"

Vila ha subratllat que l'expedient per declarar Figueres 'municipi turístic' respon a un repte "absolutament històric", ja que "amb 30 anys de democràcia tots els consistoris havien intentat tirar endavant la iniciativa". Però mai es va donar la circumstància, com ara, que es posessin d'acord els comerços i l'Ajuntament. Segons l'alcalde cal fer "de la crisi una oportunitat", i és en aquests moments difícils quan "més es justifica assumir riscos".

La liberalització dels horaris s'aconsegueix a partir de la declaració d'una localitat com a 'municipi turístic', atorgada per llei a aquelles ciutats amb una important afluència de visitants. L'expedient per presentar la sol·licitud perquè Figueres aconsegueixi aquesta denominació es va aprovar en la comissió informativa de l'Ajuntament de dilluns passat, i ara ha de passar pel plenari del febrer. El trasllat posterior de la demanda al Govern anirà acompanyada de reunions amb representants de la Generalitat, segons ha concretat Vila, que ja ha avançat però que l'administració veu amb bons ulls la mesura.

La proposta inicial de l'Ajuntament i que haurà de rebre el vistiplau del Govern preveu que la liberalització d'horaris s'apliqui a la zona que inclou la Rambla, i que a grans trets es troba limitada pel carrer Muralla en el nord, per l'avinguda Salvador Dalí a l'oest, pel carrer de Sant Llàtzer al sud, i per la plaça de l'Escorxador a l'est. Es tracta d'un sector que inclou els atractius més destacats de la ciutat, com el Teatre-Museu Dalí o el Museu del Joguet.

Si finalment s'aconsegueix la denominació de 'municipi turístic', els comerços inclosos en aquesta zona podran obrir cada dia de l'any, festius inclosos, i fer-ho de les set del matí a les deu de la nit.