Sant Feliu de Guíxols acollirà cada any dues exposicions de la col·lecció Thyssen a l'espera del museu

La primera mostra serà al Palau de l'Abat on al maig s'hi exposaran 60 obres d'artistes catalans i internacionals del segles XIX i XX

La crisi ha fet que tots els calendaris que s'han donat sobre la construcció i inauguració del futur museu Thyssen a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) hagin quedat en paper mullat. Ara bé, des de l'ajuntament defensen que "han fet els deures" i que només estan a l'espera que la situació econòmica millori i permeti als governs de la Generalitat i també a l'Estat incloure en els pressupostos partides significatives per a l'inici de les obres.

L'ajuntament ha fet una permuta de terrenys amb els propietaris de l'antiga fàbrica surera de Can Serra -ubicada al costat del Monestir i que on s'ha de construir el museu- i, per tant, a partir del mes vinent aquest espai ja serà municipal. Els propietaris, a canvi, obtenen terrenys a la zona de Sant Pol. Per altra banda, el projecte executiu del nou museu ja té el vist-i-plau definitiu per part del consistori. Per tant, només falten els diners per començar a construir, segons defensa l'alcalde, Joan Alfons Albó (CiU).

Aquesta situació però no ha fet trencar les relacions entre el consistori i la baronessa, que té casa a Sant Feliu on hi passa algunes temporades. Aquest dilluns, aprofitant la presentació del llibre 'La Costa Brava, història en relleu' -que mostra en 3D imatges dels anys 20 de diferents municipis del litoral gironí i del qual Carmen Thyssen ha fet el pròleg-, la baronessa també ha parlat sobre la primera exposició temporal que farà a la població. Concretament, tindrà lloc al maig i es farà al Palau de l'Abat amb obres cedides de la seva col·lecció privada.

La primera exposició temporal, al maig

El Palau de l'Abat ha estat recentment reformat i és un espai adjunt al monestir que té quatre plantes. En aquestes dependències -que l'alcalde, Joan Alfons Albó, ha dit que són "molt singulars i plenes d'història"- s'hi podran veure 60 obres de la col·lecció privada de la baronessa. Aquest matí s'han conegut alguns detalls sobre la mostra, que es farà de maig a octubre. "Avui en dia estem en crisi, per aquesta raó si tenim un monestir meravellós farem exposicions temporals tots els anys fins que puguem fer un museu", ha explicat la baronessa Thyssen.

En el mateix sentit s'ha expressat l'alcalde, Joan Alfons Albó, que ha dit que cal "aprofitar" el potencial de la baronessa i el fet que aquesta sigui "veïna de Sant Feliu". Per això, s'han proposat fer dues exposicions temporals l'any -la més potent d'elles a l'estiu, aprofitant que hi ha més turisme- que s'exposaran al museu de l'Abat. L'alcalde ha explicat que s'han invertit molt diners per recuperar aquest espai i que és plenament adequat per acollir una exposició de qualitat.

Sobre l'exposició del maig, Carmen Thyssen ha avançat que hi haurà quadres principalment d'artistes catalans com Martí Alsina, Josep Amat o Joaquim Sunyer que, alhora, s'exposaran amb quadres de moviments artístics contemporanis -com el surrealisme, el naturalisme o l'impressionisme- de la mà d'obres de Gaugin o Bonnard. La baronessa ha reconegut que Amat és un dels seus pintors preferits i dels que més admira. "L'art no és per quedar-se a casa", ha insistit Carmen Thyssen.