Anglès no pot assumir el pagament de tres naus comprades i les ofereix a la Generalitat

L'any 2007 l'Ajuntament les va comprar a l'empresa Burés en el moment del seu tancament per 4,2 MEUR i un termini de dotze anys

Des que l'ajuntament va decidir comprar les naus l'any 2007 als últims propietaris després de més de cent anys en funcionament, s'ha aconseguit adequar la sala on es trobava l'antiga màquina de vapor, restaurar-la i tornar-la a posar en marxa. Es tracta d'una autèntica joia de l'enginyeria -construïda el 1900 i conservada en perfectes condicions- i un símbol de la revolució industrial i de la indústria tèxtil catalana que des de fa uns anys es pot visitar juntament amb la sala de calderes i les carboneres. "Ni pagant es troba una cosa així", assenyala l'alcalde. A més, l'edifici del vapor va ser declarat pel Govern com a Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de monument històrica l'any 2010.

Posar al dia aquest espai emblemàtic, però, requereix molts diners i l'Ajuntament no ho pot afrontar en el context de crisi actual. Fins ara, explica el batlle, s'han anat fent "pagats" amb la idea que es converteixi en un "autèntic nucli cultural de referència de les comarques gironines". L'última actuació que s'hi ha dut a terme ha estat la millora de l'accés al museu del Vapor, gràcies a un conveni amb el Consorci Alba-Ter que ha assumit la meitat del pressupost, unes obres valorades en 20.000 euros. La resta, l'ha pagat el consistori. Les obres han consistit en pavimentar el camí d'entrada fins al museu.

Un deute de més de 4,5 MEUR

A dia d'avui, l'Ajuntament té un deute d'uns 4,5 MEUR per la compra de la fàbrica Burés, valorada al seu dia en 4,2 MEUR sense tenir en compte les inversions futures per la seva millora. El termini màxim es de dotze anys però l'actual equip de govern ja ha demanat l'ajuda al Govern en vàries ocasions perquè veuen que no ho poden assumir. El que ja proposava Espinet en el seu programa electoral era cedir la Burés al Govern a canvi de que se'ls perdonés el deute i que el Govern invertís els diners necessaris per poder fer-ne un servei públic.

El problema, però, segons explica el mateix alcalde, és que la Generalitat està "a l'UVI" pel que fa a les finances i de moment no hi ha ningú interessat en fer-se'n càrrec. Estan disposats fins i tot a cedir-ho al Museu de la Ciència. "Si ho volen ens faran un favor", afirma, "perquè la resta de naus cauen totes". L'altra opció seria poder allargar els terminis per poder afrontar el deute més a poc a poc.

La resta d'espais culturals

La nau 3, la única on s'hi estan fent treballs de millora, inclou actualment altres espais culturals, com és la sala polivalent -pendent d'una segona fase de millores- i la futura sala de ball per als jubilats. Aquesta última ha patit un endarreriment perquè l'ajuntament no ha pagat a la constructora que ha fet la primera fase d'obres les obres valorades en 200.000 euros. Espinet recrimina a l'antic equip de govern format per CiU i PSC haver-se gastat els diners procedents d'un ajut de Foment amb altres coses però espera poder tenir solucionat el tema en un termini de dos o tres mesos. "Farem malabarismes per trobar els diners", ha reconegut, però la seva voluntat és poder pagar al constructor.

Ha reconegut que el consistori està passant per moments econòmics molt delicats i que a dia d'avui desconeixen amb exactitud el total del deute acumulat, perquè "cada dia surten factures noves per pagar". Amb tot, espera tenir les xifres a finals d'abril com a molt tard i posar-ho en coneixement a la Sindicatura de Comptes perquè actuï.