Els dos acusats de segrestar una veïna de Girona durant sis hores, condemnats

Els han imposat penes de més de 10 anys de presó

L'Audiència ha condemnat els dos acusats de segrestar una veïna de Girona durant sis hores el 27 de juliol del 2018. La sentència recull el calvari que va viure la víctima.

La sentència de la secció tercera de l'Audiència de Girona, de la qual ha estat ponent el magistrat Juan Mora Lucas, conclou que cap a les 7.25 del matí del 27 de juliol del 2018, els dos acusats van entrar a un garatge comunitari de Girona. Un cop dins, van veure la víctima que estava a punt d'entrar al seu cotxe per anar a treballar

Segons el tribunal, els dos homes van actuar seguint "una acció plenament planificada" i van atacar la víctima que quan "es trobava d'esquenes" a ells i sense possibilitats de preveure l'agressió. "Abans que pogués tancar la porta del cotxe, la van abordar per sorpresa", detalla la sentència que afegeix que un dels processats, Narciso León, li va clavar un primer cop de puny al nas i la va llançar cap a dins del vehicle. La dona va intentar fugir sortint per l'altra porta però, León i Miguel Fernández li van començar a ventar puntades de peu i nombrosos cops de puny fins que la van aconseguir immobilitzar retorçant-li el braç.

Llavors, li van robar la bossa de mà i les claus del cotxe i la van "llançar violentament" als seients de darrere del vehicle. "Li van tapar la cara amb roba i la van cobrir amb tota classe de bosses per impedir que pogués ser vista des de l'exterior", exposa el tribunal que assenyala que "fins i tot" li van arribar a col·locar la safata portaobjectes pel damunt.

Per guanyar temps, i mentre l'amenaçaven amb treure-li una pistola o fer mal a la seva família, la van forçar a enviar un missatge a la feina avisant que "no hi podia anar". Un dels acusats conduïa mentre l'altre es va asseure al seu costat "subjectant-la i privant-la totalment de moviments".

Sis hores segrestada

Segons la sentència, van sortir del pàrquing cap a les 7.50. El tribunal exposa que la víctima va estar "reduïda, incomunicada i atemorida sense poder sortir del cotxe" durant sis hores. Al llarg d'aquest temps, la investigació ha pogut acreditar que els dos processats van conduir fins a Platja d'Aro, Caldes de Malavella i van agafar l'autopista per anar a Barcelona.

La víctima va explicar al judici que els dos homes van estar donant voltes per Barcelona i preguntant a diferents persones com ho havien d'anar per anar fins al barri de la Mina. Cap a un quart de dues de la tarda, apunta la sentència, una patrulla de la Guàrdia Urbana va aturar al vehicle a l'encreuament de l'avinguda Litoral amb el carrer Josep Pla.

"Els policies van observar una maniobra irregular de conducció i, quan els van parar, van sospitar del cúmul de roba i bosses del seient de darrere", diu la sentència. Per això, finalment van fer baixar els dos sospitosos del cotxe. "Quan un agent va retirar la safata del seient posterior, va descobrir la víctima i la va alliberar", detalla el tribunal. La dona va dir al judici que quan va veure que el seu calvari arribava al final, es va abraçar amb el policia que l'havia trobat.

A la víctima la van traslladar a l'hospital on va estar ingressada un dia i en va necessitar 127 més per recuperar-se de les lesions físiques. Segons concreta la sentència, com a resultat de la pallissa va patir un traumatisme cranioencefàlic, fractura dels ossos del nas, enfonsament de la mandíbula, policontusions, fractures de les apòfisis transversals de les vèrtebres lumbars i dolor a l'espatlla i al maluc esquerres.

A més, arrossega seqüeles físiques i psicològiques com estrès posttraumàtic, limitació en l'apertura de la boca, dolor lumbar, coxàlgia posttraumàtica i una lleugera desviació del nas per culpa de la fractura.

Atenuant de drogoaddicció

Al judici, els dos acusats van assegurar que no recordaven res perquè havien estat consumint LSD, alcohol, cocaïna i marihuana. La sentència descarta que tinguessin les capacitats anul·lades per la ingesta de tòxics però sí que recull que tant Narciso León com Miguel Fernández tenen un trastorn per dependència de llarga durada que sí que afecta "de manera moderada" la capacitat volitiva.

Els dos homes s'enfrontaven a 16 anys de presó. Finalment, l'Audiència els hi aplica atenuants de drogoaddicció a tots els delictes. Així, a Miguel Fernández li imposa 10 anys i 10 mesos de presó per detenció il·legal, robatori amb violència i intimidació, lesions amb abús de superioritat i amenaces. La seva pena és més alta perquè té una agreujant de reincidència en el robatori.

A Narciso León el condemnen a 10 anys i 4 mesos de presó pels mateixos delictes. Tots dos hauran d'indemnitzar la víctima amb un total de 31.940 euros.

Els dos acusats tenen un llarg historial delictiu però només un té antecedents judicials a efectes de reincidència. Entre altres condemnes, la mateixa Audiència de Girona va imposar a Fernández una pena de 4 anys, 3 mesos i 1 dia de presó per un assalt violent perpetrat el 27 de desembre del 2010 en un supermercat de Pals (Baix Empordà). Va actuar amb un còmplice i, després del robatori, van deixar lligades de mans i peus unes treballadores.