Un 30% de les rehabilitacions i reformes a la província es fan de manera il·legal

El gremi de constructors assegura que amb la crisi ha crescut l'intrusisme i demana als ajuntaments que controli l'atorgament de llicències

Amb el suport del Govern, la Diputació, patronals, sindicats, col·legis professionals i consells comarcals, els empresaris gironins han fet un acte per alertar de l'instrusisme creixent en el gremi de la construcció i les conseqüències que en poden derivar.

Amb l'arribada de la crisi, les obres de reforma i rehabilitació han guanyat força davant la frenada de l'obra nova. Segons dades del Col·legi d'Aparelladors de Girona, durant el 2011 es van acabar un total de 587 obres de reforma a la demarcació.

Amb el nom 'A casa teva no te la juguis', els constructors gironins han fet públic un manifest que recull que les activitats no declarades suposen "un enorme greuge comparatiu" enfront a aquelles empreses que complexen "fil per randa" les obligacions legals. En el text també es reconeix que l'economia submergida del sector de la construcció està generant "certa alarma" entre els professionals i ha alertat que denunciarà davant l'administració tots els casos dels quals en tingui coneixement "en defensa de les necessitats del sector que representem".

El portaveu i assessor de la Unió d'Empresaris de la Construcció, Joan Casadevall, ha explicat que abans de l'arribada de la crisi "no eren rellevants" els casos d'instrusisme perquè hi havia feina per a tots els treballadors del gremi i, a més, els particulars que volien fer obres gaudien de facilitats per aconseguir crèdits als bancs i contractar empreses legals.

Ara bé, segons les estimacions fetes per la unió, actualment un 30% de les obres de reforma i rehabilitació que s'estan fent actualment a la demarcació es fan al marge d'empreses legals. "Fins i tot treballadors donats d'alta a empreses aprofiten el cap de setmana per fer obres pel seu compte", ha alertat Casadevall que lamenta que, fins i tot, hi ha anuncis enganxats a fanals i arbres on obrers que s'han quedat sense feina ofereixen els seus serveis.

"Ens adrecem a la població perquè entengui que l'única garantia davant un sinistre és treballar amb una empresa solvent i que compti amb les seves assegurances i treballadors reconeguts", ha reivindicat Casadevall. El gremi fa aquest clam en un moment en què reconeix que els constructors passen situacions complicades perquè no hi ha feina i, a més, es troben que una part de les obres les fan persones que treballen en l'economia submergida.

Compromís de l'administració

Davant d'aquesta situació, Casadevall ha demanat més implicació a l'administració. Per una banda, ha demanat als ajuntaments que no es limitin a donar una llicència d'obres i a controlar si l'obra ha de ser catalogada com a major o menor sinó que, en el moment que el ciutadà demani els permisos, es pugui requerir que s'informi sobre quina empresa farà els treballs. D'aquesta manera, entén el portaveu del gremi, es podrà controlar si l'empresa està donada d'alta i és legal.

A més, Casadevall ha explicat que en nombroses ocasions han demanat a la Inspecció de Treball que també s'impliqui per eradicar aquest fenomen. El portaveu del gremi ha lamentat que la Inspecció de Treball només tingui la capacitat d'inspeccions empreses que fan obres donades d'alta i ha demanat, per tant, un canvi en aquest sentit.