El ple de Girona aprova que la plaça Catalunya sigui només per a vianants

Tots els grups recolzen la moció d'ERC

El ple de Girona ha aprovat per unanimitat que la plaça Catalunya sigui un espai per a vianants aquest 2020. Tots els grups han recolzat la moció d'ERC, que també reclama abordar la reforma integral de l'espai al llarg d'aquest mandat.

El portaveu dels republicans, Quim Ayats, ha subratllat que treure vehicles de la plataforma es pot fer amb una "mínima inversió" i que, per contra, tindrà "un gran impacte" per a una Girona més sostenible.

La regidora de Mobilitat, Marta Sureda, ha posat de relleu, això sí, que per fer efectiva la mesura caldrà redactar estudis i que, en tot cas, "ara per ara" la plaça Catalunya no podrà ser exclusiva per a vianants perquè "és l'únic punt d'accés" perquè els vehicles entrin al Barri Vell.

El portaveu republicà ha subratllat que els canvis a la plaça, per fer-la prioritària per a vianants, no s'han d'acompanyar "necessàriament" d'una gran inversió. Ayats no ha amagat que és "indispensable" fer una reforma integral de l'espai (entre d'altres, perquè hi ha informes de l'ACA que alerten del risc d'inundabilitat amb una crescuda de l'Onyar).

Però el regidor d'ERC ha dit que això no és incompatible amb, ara per ara, fer "mínimes inversions" que permetin que plaça Catalunya sigui per als vianants. "Tothom té clar que cal actuar de forma ràpida en aquest espai per millorar-ne la mobilitat", ha dit, fent referència a l'aval que li han donat la resta de grups.

La regidora de Cs Míriam Pujola ha destacat que la proposta suposa "un pas endavant" per millorar la convivència i fer una ciutat "més sostenible". La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha volgut posar l'accent en què la moció també compromet l'Ajuntament a abordar la reforma urbanística de la plaça durant aquest mandat. Un projecte que, ha subratllat, també es fa "necessari" perquè l'espai faci de nexe entre els diferents eixos comercials de la ciutat.

Per part de Guanyem Girona, la regidora Cristina Andreu ha destacat que la moció permet avançar cap a a la "mobilitat sostenible". Sí que ha demanat, però, que no es deixin de banda la resta de barris de la ciutat, i aquí també s'avanci per pacificar-los.

Ara per ara, no exclusiva

La regidora de Mobilitat, Marta Sureda, ha explicat que per tirar endavant els canvis caldrà fer estudis. Ja ha avançat, però, que "ara per ara" la plaça Catalunya no podrà ser exclusiva per a vianants. Sobretot, perquè és "l'únic accés" de vehicles cap al Barri Vell, i un dels principals cap a d'altres zones de la ciutat (com les Pedreres o Torre Gironella).

A més, Sureda també ha explicat que caldrà analitzar què passa amb les zones de càrrega i descàrrega que hi ha damunt la plataforma. Entre d'altres, perquè aquests estacionaments "donen servei" als transportistes que han de portar mercaderies no només al Barri Vell, sinó també a l'Eixample o a la zona del Mercadal.