Detinguts per voler comprar una nau a Vidreres fent-se passar per familiars d'un ministre africà

Un dels detinguts és Justin Hapi, expert en ensarronar gent amb el truc dels bitllets tintats

El cas es remunta a finals de novembre passat. Un empresari de Mataró va posar a la venda una nau industrial al polígon de Vidreres (Selva) i va rebre reiterades trucades per part de diverses persones d'origen africà, que es mostraven molt interessades per comprar-li la finca.

Després de molta insistència per part dels suposats compradors -i nombroses trucades-, l'empresari va reunir-se amb ells. La trobada es va celebrar a la mateixa nau industrial el dia 6 de desembre.

A la reunió hi van anar tres homes. Un d'ells era Gilles T.P., de 27 anys, natural del Camerun i veí de Salt (Gironès); l'altre era Justin Hapi, de 36 anys, natural de Ruanda i també resident a Salt. I el tercer és un altre jove africà a qui encara no s'ha localitzat.

Només d'arribar, els tres estafadors van revestir la trobada amb tota parafernàlia. Mentre el jove a qui encara es busca es va fer passar pel fill d'un ministre africà de Sierra Leone (Àfrica Occidental), Hapi va simular ser un intèrpret. El suposat fill de l'aristòcrata va explicar a l'empresari mataroní que volia preservar la seva condició i, per això, signar un contracte privat de compravenda de la finca.

Els homes van explicar que, per a ells, els diners no suposaven cap problema. Això sí, van advertir a l'empresari que, com que des del país africà no podien fer transferències bancàries, havien convertit bitllets de 50 euros en papers de color blanc, per poder-los treure de Sierra Leone sense despertar sospites.

Acte seguit, els suposats compradors van apagar els llums de la nau i van voler demostrar a l'empresari com aquells fulls es convertien en diners. Els tres homes van passar una llum violeta per damunt de dos dels papers, i va sortir la imatge d'un bitllet de 50 euros. Els estafadors van assegurar al propietari de la nau que, si aplicava un líquid als fulls, aquests es convertirien en bitllets de curs legal.

Malfiar-se de seguida

L'empresari mataroní es va malfiar de seguida de l'actitud dels tres homes. A més d'aquesta demostració, a l'home també li va fer sospitar que els suposats compradors sempre insistien en trobar-se un dia festiu i volien que l'empresari anés sol fins a la nau industrial de Vidreres.

Per això, aquell mateix dia, quan els tres africans van marxar del lloc amb un cotxe, l'home va declinar fer cap tracte i va avisar de seguida els Mossos d'Esquadra. En aquell moment, uns agents fora de servei de Barcelona, que anaven amb el seu cotxe particular, es van creuar amb el turisme on anaven els tres estafadors.

Com que l'actitud dels ocupants els va semblar sospitosa, els agents van seguir el cotxe fins a Girona. Un cop a la ciutat, del seu interior en va baixar Gilles T.P., que portava una bossa a les mans, i es va dirigir cap a un altre cotxe que hi havia aparcat al carrer. Els altres dos van marxar amb el primer vehicle.

Els agents van demanar recolzament de patrulles uniformades i, abans que Gilles T.P. pogués marxar, es van identificar com a policies i van escorcollar-lo. A dins de la bossa, els Mossos d'Esquadra hi van trobar una llanterna de llum violeta, una bossa amb cotó, trossos de paper d'alumini, guants de làtex humits, un pot de plàstic amb un líquid transparent, quatre càpsules (tres de buides i una amb un líquid), un embolcall amb una substància en pols de color marró, un sobre amb tres papers blancs de diferents mides i dos telèfons mòbils, així com gairebé 300 euros fraccionats en bitllets de curs legal.

Quan els agents van passar els trossos de paper blanc per la llum violeta, van aparèixer bitllets impresos de 100, 200 i 500 euros, que eren totalment falsos.

Grup organitzat

La unitat d'investigació dels mossos de Girona va determinar que els tres estafadors formaven un grup totalment organitzat, estructurat i amb uns actes preparatoris previs a la comissió de les estafes. Els agents també van concloure que, a l'hora d'ensarronar víctimes, cadascun dels africans tenia uns rols interpretatius ben definits.

La investigació es manté oberta per localitzar el tercer jove. Tant Gilles T.P. com Justin Hapi, que tenen antecedents, han quedat en llibertat en càrrecs després de passar a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Girona.