Jutgen un estafador per enredar l'amo d'un bar d'Anglès amb bitllets tintats i prendre-li 5.000 euros

L'acusat, Justin Hapi, acumula un llarg currículum d'estafes i es va fer passar per un inversor africà

El cas que s'ha jutjat avui al Jutjat Penal Número 3 de Girona va passar el juny del 2006. Segons sosté l'acusació, Justin Hapi es va aprofitar del propietari d'un bar d'Anglès, que volia traspassar el local, per estafar-li 5.000 euros amb el truc dels bitllets tintats. L'engany té com a base fer creure a la víctima que, mitjançant una tinta especial, es poden transformar papers corrents en bitllets de curs legal.

A la vista oral, el processat ha negat els càrrecs d'estafa. Ha declarat coneixia el propietari del bar perquè hi anava sovint, i també ha admès que l'home li havia deixat diners. Segons ell, li va prestar 600 euros perquè aleshores es trobava "a l'atur" i necessitava "poder comprar mercaderia" per viure.

Justin Hapi, que ha precisat que és cambrer, ha dit que no s'explicava el perquè de la denúncia i ha perjurat que ell no va tenir res a veure amb el delicte. Aquesta versió, però, no és la que explica l'amo del bar d'Anglès a qui hauria entabanat.

El propietari del bar ha explicat que el juny del 2006 es volia traspassar el bar. Un dia, es va presentar un home elegant -Justin Hapi- que li va assegurar que era del govern africà i estava interessat en adquirir el negoci.

L'home li va dir, però, que els diners amb què li pagaria el traspàs els tenia amagats. Aleshores, li va ensenyar dos papers en blanc, i en passar-los per una llum ultraviolada, es veien dos bitllets de 50 euros. "Després els va posar en una mescla de líquid, com aigua i sabó, i es van convertir en bitllets; ell me'ls va donar, l'endemà els vaig dur al banc i me'ls van acceptar", ha relatat el propietari.

Transformar papers en bitllets

A partir d'aquí, la víctima i Hapi van quedar el vespre del 8 de juny a la cuina del bar per convertir més papers en bitllets. L'africà es va presentar a la cita amb una ampolla recoberta de guix. El propietari, per la seva banda, li va demanar 5.000 euros al seu fill -perquè no tenia diners- ja que Justin Hapi li havia dit que necessitava bitllets corrents per poder transformar els papers amb l'ajuda del líquid.

"Ell anava posant els bitllets entre els papers en blanc dins una bossa; després, ho va lligar bé i ho va premsar", ha relatat el propietari. L'home ha explicat que Hapi deuria canviar aquesta bossa per una altra, que només contenia papers, aprofitant que estava d'esquena remenant la nevera.

Després, amb una excusa, Hapi va sortir del local i la víctima ja no el va veure més. Quan va treure el guix que recobria l'ampolla, es va adonar que el líquid de l'interior era aigua. I a dins la bossa, només hi havia papers rebregats.

"Jo no me'n vaig adonar; allò que menys pensava era que m'enganyarien, i ho va fer ben bé", ha dit l'amo del bar. El fiscal demana per al processat, que és ruandès, una condemna de dos anys de presó per estafa i que retorni els 5.000 euros a l'amo del bar d'Anglès.

Un llarg historial d'estafes

Justin Hapi no és, en cap cas, un desconegut per als Mossos d'Esquadra. Al seu currículum, aquest ruandès acumula un llarg historial d'estafes, totes fetes amb el mateix mètode i modus operandi: el truc dels papers tintats.

A més del cas d'Anglès, Hapi també va ser denunciat per una parella de Barcelona a qui va estafar 6.000 euros. En aquest cas, Justin Hapi es va fer passar per un alt diplomàtic i els bitllets que havia de 'netejar' eren cartolines negres. Precisament, durant el judici d'avui pel cas d'Anglès, el fiscal ha fet èmfasi en el fet que la policia havia trobat cartolines negres a casa seva.

Les estafes més sucoses, però, les va fer a Cassà de la Selva (Gironès), on hauria entabanat dos constructors per treure'ls 40.000 euros, i a Figueres. En aquest darrer cas, Hapi hauria estafat també 40.000 euros a dos empresaris a principis del 2010. Però aquí, el botxí també es va convertir en víctima. I és que, segons va denunciar, cinc homes (entre els quals hi hauria dos mossos i els empresaris) el van apallissar. Aquest cas es troba ara a mans dels jutjats de Figueres.