Figueres serà l'aparador dels millors espectacles de circ d'arreu del món inèdits a Europa

S'han organitzat trens especials de París i Milà per portar espectadors europeus a la primera edició del Festival Internacional del Circ

El primer cap de setmana de març tindrà lloc la primera edició del festival que comptarà amb un total de 22 números diferents que inclouran disciplines variades com ara cordes aèries, malabars, perxa o bambú aeri, entre d'altres, amb artistes vinguts de Vietnam (Love in Spring), Bielorússia (Trio Gavrosh), Mongòlia (Troupe Zola), Estats Units (Sasha, Adam Kuchler), Canadà (Dúo Dam), o Ucraïna (Hunters), per citar-ne alguns.

Tots ells es repartiran en dos espectacles -el Blau i el Vermell- que actuaran davant un jurat d'experts que haurà d'escollir els millors números que acabaran actuant en l'anomenat Espectacle Or, que es farà a la cloenda després del lliurament de Premis. El públic també tindrà decisió de vot i podrà elegir el millor espectacle de tots els que hagi vist. En total, es faran vuit funcions que sumaran dinou hores d'espectacle. Abans de començar, actuarà l'Orquestra Carmino d'Angelo amb l'espectacle 'La Música en el Circ', com a companyia convidada. Així ho ha explicat el seu director i promotor, el figuerenc Genís Matabosch, que porta més d'un any treballant en aquest projecte i que està convençut del seu potencial.

Una plataforma "única" a Europa

Les característiques d'aquest festival, segons els seus organitzadors, el fan "únic" no només a nivell estatal sinó també a nivell mundial. A dia d'avui, hi ha una dotzena de festivals de característiques similars, com és el que es fa a Montecarlo, però també a altres capitals europees com ara Budapest o París. Ara, Figueres es vol fer un lloc en aquesta llista i comença amb molta ambició: ser la porta d'Europa i la plataforma de llançament dels espectacles inèdits que es volen obrir al mercat europeu.

Hi ha altres factors favorables, com és una situació geogràfica "estratègica", ja que la capital de l'Alt Empordà està a tocar de França, un dels països de referència en aquest art, i per tant s'espera "arrossegar" els seguidors europeus però també mobilitzar el públic català i espanyol. Destaca també el fet que es farà en una localització molt peculiar, com és el Castell de Sant Ferran, la fortalesa militar més gran d'Europa del segle XVIII que passarà a ser envaïda pel circ, concretament al seu pati d'armes on s'instal·laran tres grans carpes.


Un "revulsiu" per a l'economia de la ciutat

Durant la presentació que s'ha fet aquest dimecres, s'han donat a conèixer algunes de les xifres que acompanyen aquesta primera edició. Es posaran a la venda 11.000 entrades- 1.480 en cada funció a la Gran Carpa del Castell i 955 al Teatre El Jardí-; s'esperen més de 2.000 persones vingudes d'arreu del món pel festival, que generaran 1.690 àpats servits a tot l'equip així com 650 nits reservades en set hotels de Figueres.

A banda, també s'organitzaran activitats paral·leles -4 exposicions, 3 presentacions de llibres, una fira internacional del col·leccionisme relacionat amb el circ, una mostra de documentals-. També s'ha buscat la complicitat de les escoles, que estan organitzant tallers per treballar el tema del circ i dels botiguers que podran decorar els establiments amb elements circenses.

D'aquesta manera, el festival es convertirà en un autèntic "revulsiu" per a la ciutat, segons paraules de la primera tinent d'alcalde, Marta Felip, que ha destacat la importància d'aquest esdeveniment com a "dinamitzador econòmic" que ha de permetre "trencar l'estacionalitat" del turisme, molt reduït durant la temporada d'hivern.

Sense cobrar però amb tot pagat

Els artistes que hi actuaran no rebran cap retribució econòmica, com sí passa amb altres festivals, però tindran totes les despeses pagades. El director del festival ha subratllat la "confiança" que han dipositat amb el seu equip ja que els han escollit per representar-los al mercat europeu i per tant és una gran responsabilitat, tenint en compte que són artistes que porten molts anys formant-se.

I és que s'hi juguen molt en aquestes actuacions, ja que hi haurà programadors d'arreu del món a banda del prestigi que els suposarà ser escollits com als millors i que els donarà "anys" de feina en escenaris de tot el món.

Trens especials de París i Milà amb nits d'hotel

Des de dilluns, els touroperadors Iberrail (França) i Il Girasole (Itàlia) ja han posat a la venda un "paquet" on s'inclou el viatge d'anada i tornada des de París o Milà, la nit d'hotel i els espectacles del festival, i també s'està negociant amb Renfe per oferir un paquet similar des de Madrid però encara no està tancat. Aquesta és una iniciativa pionera a Catalunya, on és el primer cop que s'organitza aquest tipus de paquets per assistir a un esdeveniment cultural. A dins dels trens, que estaran especialment decorats per l'ocasió, s'oferirà una selecció dels films de circ i actuacions en directe d'artistes convidats.


Amb el suport d'algunes administracions i privats

Tot i que la primera edició arriba en un moment delicat a nivell econòmic, els organitzadors han destacat l'interès d'algunes administracions i empresaris que han apostat pel projecte. El primer que va creure en el seu potencial va ser el seu alcalde, Santi Vila, que després de veure com s'organitzava a Albacete pel mateix director, va animar-los a traslladar-ho a la ciutat de Figueres.

Altres administracions han decidit donar-hi suport econòmic, com és el cas de la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme de Girona, que hi han portat 20.000 euros respectivament; l'Ajuntament de Figueres, amb 25.000 euros; i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà amb 1.500 euros. La resta del pressupost, que suma un total de 250.000 euros, prové de les aportacions de privats -s'ha creat un Club de Mecenatge que ja compta amb quinze empreses- i les vendes de taquillatge. Les entrades ja estan a la venda a través del ServiCaixa o a les taquilles del Teatre El Jardí i van des de 10 euros fins a 45 euros.