Hotels i estacions d'esquí tanquen un Nadal fluix amb ocupacions per sota el 50%

Les dades negatives dels últims quinze dies posen punt i final a la campanya

En general, segons les dades de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona, l'ocupació a la demarcació durant les vacances de Nadal no ha superat el 50% a tot el territori. Unes xifres que s'adeqüen a les previsions que la Federació va realitzar a l'inici de les festes nadalenques i que són molt similars a les dades obtingudes l'any passat. No obstant això, la cap de comunicació de la Federació, Marina Figueras, destaca que són "dades negatives" i "molt baixes" pel sector turístic.

Segons les estadístiques, les zones de muntanya de la Cerdanya i el Ripollès han estat els territoris amb més ocupació hotelera rodant el 65% i 70% respectivament. No obstant això, Figueras subratlla que no són "xifres positives" pels hotelers del territori ja que haurien de ser "molt superiors" en aquests dies de l'any. La responsable de premsa ha comentat que només alguns dels hotels situats a prop de les pistes d'esquí han obtingut un 100 per cent d'ocupació en el dia de Cap d'Any.

Temporada d'esquí "fluixa"

També les pistes d'esquí del Pirineu Gironí valoren negativament les xifres obtingudes durant els quinze dies de Nadal. La directora comercial de l'estació de La Molina, Montse Corona, ha subratllat que la temporada d'esquí d'enguany va començar "molt fluixa" i ha continuant en la mateixa tònica. Segons Corona, els últims quinze dies han estat "molt fluixos" amb xifres inferiors respecte altres anys.

La manca de precipitacions en forma de neu i les altes temperatures han agreujat la situació de la majoria d'estacions d'esquí que no han pogut obrir totes les seves pistes. Corona ha destacat que esperen nevades pel 20 de gener però assegura que, tot i la nova neu, no s'arribarà als mateixos números de l'any passat.

El director de l'estació d'esquí Vallter 2000, Enric Serra, ha catalogat de "regular" les xifres obtingudes fins al dia d'avui. Segons Serra, la temporada s'ha dividit en dues parts molt diferenciades, la primera des del 25 de desembre fins al 31 de desembre i la segona des del 1 de gener fins al 6 de gener. Segons el director de l'estació, el 27 i 28 de desembre i els dies 1, 2 i 3 de gener van ser dies "bons" perquè la resta de dates van estar afectades pel mal temps i el vent que, en alguns casos, van fer tancar l'estació.

Baixes xifres d'ocupació

Pel que fa a les zones interiors de la Selva i la Garrotxa, l'ocupació s'ha mantingut en el 50%, com també a la Selva Litoral on ha rondat el 51%. Per altra banda, a la zona de Girona Radial la ocupació ha caigut fins al 42,5%, com també a la zona de Costa Brava Centre on ha baixat fins al 35% o fins al 37% a l'Alt Empordà. La mitjana d'estades dels allotjats durant aquests dies ha estat de 2,5 nits a totes les comarques gironines i els dies de majors entrades han estat el divendres dia 30 de desembre i el dissabte 31 de desembre, coincidint amb la celebració de Cap d'Any. Marina Freixas ha destacat que "la gent té por i no es mou de casa", només per celebrar el canvi d'any.

La gran majoria dels turistes de les comarques gironines durant aquestes festes han estat famílies o parelles d'entre 30 i 50 anys provinents majoritàriament de Barcelona ciutat i província. A les comarques de la muntanya també s'ha apreciat un augment del turisme de les comarques gironines i un 40% de turisme francès, una novetat segons les dades de la Federació.

Un "mal" any pel sector turístic gironí

En concret, la Federació d'Hostaleria de Girona subratlla que el 2011 no ha estat un any positiu en termes d'ocupació ja que la mitjana s'ha mantingut entre el 55 i 60 per cent durant la temporada d'estiu on es va perdre turisme de proximitat i d'última hora a causa del temps. El mes d'agost va ser l'únic "bon mes" quan alguns establiments de la Costa Brava, com la Selva Litoral i al Costa Brava Centre, van arribar al 100% d'ocupació.