El Houston Ballet presentarà dos programes al Festival Castell de Peralada, 'Triple Bill' i 'Sons de l'Âme'

La companyia celebra els seus 50 anys

La companyia nord-americana de dansa clàssica, Houston Ballet, dirigida pel coreògraf Stanton Welch, arriba per primera vegada a Catalunya els dies 2 i 3 de juliol, per inaugurar la 34 edició del Festival Castell de Peralada amb un doble programa: 'Triple Bill' i 'Sons de l'Âme'. La companyia estan, a més, de celebració dels seus 50 anys.

Stanton Welch ha explicat que una part de la seva celebració és participar al Festival Castell de Perlada. Segons Oriol Aguilà, director del festival, el Houston Ballet "respon a un dels moments més interessants de les arts, tant en la gestió, infraestructura, la captació de fons, creació i excel·lència artística".

Obrirà l'espectacle 'Clear', un ballet abstracte de Welch amb música de Bach i vestuari del destacat dissenyador de moda Michael Kors, creada l’any 2001 després dels atacs de l'11-S per l’American Ballet Theatre de Nova York. Una explosiva coreografia de gran impacte emocional farcida de piruetes espectaculars, salts i girs impressionants. La nit continuarà amb 'In Dreams', una dansa creada per Trey McIntyre a la música de Roy Orbison. Per últim, 'Nosotros', coreografia ambientada en la Rapsòdia sobre un tema de Paganini Op. 43 de Rakhmàninov, una obra abstracta de Welch que intenta reflectir qui són a través d’una celebració de la tècnica clàssica.

L'espectacle Sons de l'Âme és el segon programa que el realitzaran la nit del 3 de juliol. Un espectacle amb coreografia també de Welch i amb les peces per a piano de Frédéric Chopin, que es va estrenar el 31 d’octubre de 2013 al prestigiós Théâtre des Champs Élysées de París, el mateix escenari on els Ballets Russos de Diaghilev van presentar la creació 'La consagració de la primavera' d’Igor Stravinsky, amb coreografia de Nijinsky.

Pianista

El Festival Castell de Peralada encara no ha anunciat el pianista que interpretarà les peces de Chopin. Tal i com ha manifestat Stanton Welch "per a 'Sons de l'Âme' es necessita un pianista amb una personalitat molt marcada i amb una identitat pròpia".

Trajectòria

La companyia va néixer l’any 1969, quan una 'troupe' de quinze joves ballarins va debutar als escenaris del Sam Houston State Teacher’s College de Huntsville (Texas). Des de llavors, el Houston Ballet ha anat evolucionant fins convertir-se en la cinquena companyia de ballet més gran dels Estats Units. El 2003, Welch va assumir-ne la direcció artística. Com a coreògraf, ha creat unes 40 coreografies pel Houston Ballet i prop d'unes 130 al llarg de la seva carrera. Dirigeix un companyia de ballet molt internacional, amb ballarins d’arreu del món.

La gira de celebració de la companyia clourà aquest estiu al festival empordanès desprès d’actuar al Festival de Danza de Oviedo (20 de juny) i també a Teatros del Canal de Madrid (del 24 al 28 de juny) amb l’espectacle Sons de l’Âme.