El nou cap de la Policia de Palafrugell treballarà per recuperar el 'prestigi perdut'

L'Ajuntament descarta demanar responsabilitats polítiques pels posssibles casos d'assetjament laboral i ho deixen a mans del jutjat

"El govern diposita tota la seva confiança per intentar posar els fonaments perquè el cos de la Policia Local de Palafrugell torni a ser el que ha sigut durant molts anys, que és ser una policia de referència a les nostres comarques". Amb aquestes paraules, l'alcalde Juli Fernández (PSC) apuntava una de les principals tasques que se li han encomanat durant una compareixença on s'ha fet èmfasi en la nova etapa que emprèn el cos a partir d'ara. Entre els reptes que haurà de fer front, hi ha el de "motivar" al personal del cos perquè passin pàgina i s'oblidin del mal ambient que hi ha hagut durant els últims anys.

La seva llarga trajectòria com a agent de la policia local amb gairebé 30 anys d'experiència a l'esquena ha estat un dels aspectes que més han pesat del seu currículum, però també el seu coneixement del cos -va començar amb 22 anys i ha passat per molts nivells jeràrquics- i el fet que hagi treballat en els últims vuit anys en un municipi costaner com és Calafell.

Amb 53 anys, va començar el 1982 com a agent a Vilanova del Camí (Anoia) on va estar-hi durant dotze anys, i dos més de caporal. Seguidament, va passar a dirigir la prefactura de Santa Margarida de Montbui (Anoia), on durant nou anys va acumular càrrecs com ara el de sergent i sotsinspector, per finalment dirigir la Policia Local de Calafell (Baix Penedès) en els últims vuit anys.

Un procés de selecció "transparent"

El procés de selecció ha estat "transparent", segons l'equip de govern, que ha recordat que s'ha fet a càrrec d'una empresa externa que s'ha encarregat de fer les entrevistes i buscar els millors perfils, una tasca que l'ajuntament no podia fer per falta de mitjans. El seu nom era el primer de la llista, segons Fernández, que ha assegurat que "han estat uns diners molt ben invertits" en resposta a algunes crítiques pel cost del procés de selecció. I ha subratllat que aquest no és un càrrec consensuat amb l'equip de govern sinó que s'ha buscat al millor candidat de la mateixa manera com es faria en el sector privat.

Un "repte professional"

Longo ha explicat que assumir aquest càrrec és tot un "repte professional" ja que suposa passar de la Costa Daurada a la Costa Brava i s'ha mostrat il·lusionat en poder dissenyar el que han anomenat el nou full de ruta de la policia local per aconseguir un servei de seguretat pública "de qualitat" i en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra. El nou cap ha fet esment als "moments difícils" pels que ha passat el cos però ha destacat que ara cal dissenyar les línies de treball de tres àmbits, com són la proximitat, el trànsit i la seguretat i, per tant, es preveuen canvis organitzatius i de funcionament que aniran relacionats també en "modernitzar" la gestió i el comandament del cos.


Unes decisions "molt meditades"

L'alcalde no ha dubtat en afirmar que les decisions que l'equip de govern ha hagut de prendre durant els sis mesos que porta al govern en relació al mal ambient de la policia local han estat "molt meditades", sense "precipitacions" i pensant "en les persones" que podia afectar. "Estem convençuts del que hem fet i ho tornaríem a fer", ha assenyalat Fernández, i ha recordat que des d'un bon començament van decidir "agafar el toro per les banyes" i prendre les mesures adients, entre les quals figura l'acceptació de la renúncia del llavors cap de la Policia Local, Manel Martínez Morcillo, actualment de baixa i sense un destí clar, i l'obertura de tres expedients sancionadors.

Entre els afectats hi ha el caporal Pere Batlle del Molino, que acumula els tres expedients sancionadors. Un d'ells està relacionat amb l'activacio del protocol d'igualtat per esbrinar els possibles casos d'assetjament laboral i que ara el jutjat d'instrucció número 1 de la Bisbal d'Empordà està investigant. Tot i que caldrà veure què acaba decidint la justícia i si hi ha indicis de delicte o s'arxiva el cas, l'ajuntament ja ha suspès de sou i feina al caporal, amb periodicitat d'un mes i prorrogable a sis mesos, en compliment de les mesures cautelars que s'incloïen en les conclusions de la comissió investigadora que ha durat tres mesos. Amb tot, han explicat que el procediment administratiu de l'expedient està "aturat" per evitar que caduqui el termini màxim de sis mesos i per tant a l'espera de si la justícia veu delictes.

L'actual equip de govern no demanarà responsabilitats polítiques

Així doncs, donen per tancada l'actuació administrativa de l'ajuntament en relació als fets que s'estan investigant i, segons paraules de l'alcalde, no tenen previst demanar responsabilitats polítiques de l'anterior govern, format per l'Entesa, ERC i CiU. Fernández ha reconegut no voler "fer sang" amb aquest tema, tot i que ha reconegut que l'anterior equip no va actuar amb "prou contundència" tal com recull l'informe de la comissió d'investigació, i ho deixa a mans de la justícia, que podria arxivar el cas o acabar imputant alguns càrrecs polítics per no haver estat "prou a l'alçada".

Per altra banda, l'ajuntament, que s'ha personat en el procediment judicial per estar informat de tot el procés, ha confirmat que ja han començat a declarar els primers testimonis i per tant el procés judicial segueix el seu curs.

"Amiguisme i assetjament"

La comissió d'investigació creada al juliol per estudiar el clima laboral a la Policia Local de Palafrugell va concloure que hi va haver "assetjament" i "amiguisme" per part dels comandaments, a la vegada que la comunicació va ser "poc fluïda" entre els caps del cos i l'anterior equip de govern. Les conclusions, basades un estudi fet durant tres mesos, es va aprovar per ple amb el consens dels grups polítics i amb l'única l'abstenció d'Entesa.

En concret, l'informe de la comissió d'investigació assenyalava que l'anterior cap de la Policia Local, el sotsinspector Manel Martínez Morcillo, actuava amb un "excessiu paternalisme i/o amiguisme" cap a "part de la plantilla". També denuncia una "manca de comunicació" entre els comandaments i els agents, i una comunicació "poc fluïda" entre els comandaments de la policia local i l'anterior equip de govern.

D'altra banda, l'informe pericial del psicòleg concloïa que hi va haver "assetjament laboral imputable a tres comandaments", uns comportaments que calien ser instruïts via administrativa i via judicial.