Girona ha posat unes 800 multes per orinar al carrer, fer soroll o embrutar la via pública el 2011

L'Ajuntament engega tres plans de xoc integrals en matèria de seguretat, neteja i civisme

L'alcalde de Girona ha tret xifres per demostrar que la lluita contra l'incivisme a la ciutat s'ha convertit en una veritable prioritat de l'equip de govern. L'estadística, que abasta els deu primers mesos de 2011, recull que al llarg d'aquest temps s'han interposat 777 expedients sancionadors per actituds incíviques i molèsties als veïns.

En espera de tancar l'any, la xifra anterior ja representa un increment global del 49% respecte totes les multes que es van interposar al llarg del 2010. Aleshores, en tot l'any es van aixecar 521 expedients sancionadors a Girona per incivisme.

Si es miren les dades d'aquest any cas per cas, però, l'augment és especialment significatiu en les multes interposades per orinar a la via pública (de 77 a 139 multes), embrutar el carrer amb deixalles (de 54 a 120 sancions) o bé molestar als veïns fent soroll, ja sigui des del carrer (de 78 a 127 casos) o bé des de l'interior dels habitatges (de 81 a 129 expedients).

Carles Puigdemont assegura que aquesta alça no dóna "una fotografia de ciutat més incívica" sinó que el motiu de l'augment s'explica "perquè ara hi ha més control". Els expedients sancionadors oberts per aquestes actituds incíviques es tradueixen en multes que s'estenen des dels 150 als 300 euros, que segons ha precisat l'alcalde, la majoria s'acaben cobrant.

L'equip de govern està decidit, però, a endurir tant el control com les sancions contra l'incivisme. "Creiem que l'import d'aquestes multes és baix, i de ben segur que l'incrementarem amb la nova ordenança", ha avançat Carles Puigdemont.

La nova ordenança, per al mes de febrer

La intenció de l'equip de govern és enllestir el primer redactat de la nova Ordenança Municipal de Civisme el febrer d'aquest 2012. Entre d'altres, el redactat inclourà la prohibició de consumir alcohol al carrer -excepte en determinats casos, com ara durant les Fires al recinte de barraques. L'alcalde ja ha assegurat que seran "implacables" en aquest punt.

La nova ordenança és un dels punts que l'Ajuntament ha inclòs dins el pla de xoc per lluitar contra l'incivisme a la ciutat, que ara s'engega. Entre d'altres, el pla preveu "tolerància zero" amb els propietaris de gossos que se saltin la normativa, campanyes de sensibilització i un increment d'inspeccions a comerços i locals d'oci nocturn on es detecti venda d'alcohol a menors.

Seguretat i neteja

Aquest pla de xoc, però, no és l'únic que ha engegat l'Ajuntament de Girona. Durant aquest 2012, l'equip de govern també en posarà en marxa dos més: un d'exclusiu per a seguretat i l'altre, per a neteja.

En el primer cas, entre les accions que inclou el pla hi ha millorar la coordinació entre els agents de la Policia Municipal i els agents cívics; redactar un pla policial de vigilància, que sobretot centri els patrullatges durant l'horari de tancament de comerços, sortides d'alumnes de les escoles i espais freqüentats per grups incívics; incrementar la presència d'agents a les zones d'oci nocturn (avinguda Ramon Folch, plaça Vicens Vives i carrers Bonastruc de Porta i Figuerola) o augmentar els controls d'alcoholèmia i velocitat.

Pel que fa al pla integral de neteja, entre les actuacions que s'hi inclouen hi ha la posada en funcionament de l'empresa municipal 'Girona + Neta', el canvi de papereres en alguns indrets de la ciutat, l'ampliació d'horaris de les brigades de neteja i la planificació -d'acord amb l'empresa adjudicatària- de les necessitats de neteja en funció de l'estacionalitat de la demanda.

L'alcalde, Carles Puigdemont, explica que els canvis en aquest àmbit "es notaran, i molt" durant el 2012. Entre d'altres, l'alcalde ha dit que amb la nova empresa 'Girona + Neta' - que substitueix Musersa- hi haurà "més personal destinat a neteja o es canviarà la ubicació de contenidors", entre d'altres. "En els propers dotze mesos hi haurà una millora perceptible, que demostrarà la maduresa de la nova contractació", ha conclòs.