Les cooperatives agràries confirmen que perdran bona part de la pròxima collita a l'Empordà

Estan afectades 80 hectàreees de poma pel temporal

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha confirmat que els danys causats pel temporal Gloria al nord del Maresmes i l'Empordà provocaran la pèrdua de bona part de la collita en conreus com l'horta, el cereal d'hivern i la fruita.

Al nord del Maresme, han calculat que hi ha afectades unes 350 hectàrees de correus d'horta i els danys poden afectar fins a un 80% de la collita d'horta de primavera i un 24% de la facturació anual. Al Baix Empordà hi ha afectades unes 90 hectàrees de conreu de poma i a l'Alt Empordà es podria perdre com a mínim la meitat de la collita de cereals d'hivern.

Al Baix Empordà, la cooperativa Girona Fruits de Bordils concentra les 90 hectàrees de conreu de poma afectades i els danys es calculen en uns 750.000 euros. En el cas de l'Alt Emporda, l'afectació està a la Cooperativa Agrícola de Castelló d'Empúries, que ja va patir els aiguats de la tardor.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha insistit que davant de les "greus" repercussions que els darrers temporals han provocat en el sector agrari, el Govern hauria de reclamar al govern espanyol "un paquet de mesures urgents que pal·liïn els danys causats pel temporal, facilitin la recuperació de les explotacions i evitin l'abandonament de terres".

A més, ha reclamat celeritat en els peritatges i en la recuperació de les finques, accessos i infraestructures. També ha demanat prioritzar les zones afectades en els ajuts de millora de la competitivitat del Contracte Global de les Explotacions (CGE), l'adopció de mesures fiscals i la reducció dels mòduls de l'IRPF.