Macrooperació contra la falsificació a la Jonquera amb 35.000 peces de roba comissades

Algunes botigues amagaven el gènere fals en veritables magatzems situats darrere les lleixes o els miralls dels provadors

L'operatiu contra la falsificació a l'Alt Empordà es va portar a terme aquest dimarts passat. Hi van participar més de 60 agents dels mossos (tant uniformats com de paisà) i deu pèrits que representaven fins a 57 marques comercials. En total, es van inspeccionar sis botigues. Dos dels establiments es troben a la zona dels Límits i, els quatre restants, a la Jonquera.

L'operatiu va permetre intervenir més de 35.500 peces de roba falsificades, detenir el propietari de tres de les botigues i imputar dotze persones més (un espanyol, un etíop, un lituà i nou marroquins). Entre els objectes falsificats (cinturons, sabates, ulleres, jerseis, xandalls) n'hi havia de marques tan conegudes com Armani, Le temps des cerises, Ray Ban, Lacoste, Prada, Hugo Boss o Christian Dior. Es calcula que el valor de totes les peces se situa entre els 2,5 i els 3 MEUR.

El detingut és un home de 49 anys d'origen israelià, Eliahan D., sobre el qual també pesava una ordre de detenció europea. Regentava les botigues 'Nouvelles Galeries' I i II, i un tercer establiment -sense rètol- situat al carrer doctor Subirós de la Jonquera.

Només en aquestes tres botigues, els Mossos d'Esquadra hi van trobar 27.000 peces de roba falsificades. Precisament, després de l'operatiu, la fiscalia ordenarà el tancament cautelar dels tres establiments. A més, segons ha concretat el cap de la comissaria de Figueres, l'inspector Alfons Sànchez, el propietari detingut se les empescava totes i tenia "veritables magatzems camuflats" per poder "reposar ràpidament" aquells productes que venia.

Entre altres, els mossos van trobar estances ocultes (i plenes de material) al darrere dels miralls dels emprovadors i- fins i tot- un muntacàrregues que portava fins a un magatzem soterrani, ocult rere unes lleixes que es movien amb rodes.

Tant a aquest detingut com a la resta d'imputats se'ls vincula amb un delicte contra la propietat industrial. A més, com ha concretat el cap de l'Àrea Territorial d'Investigació (ATI) de Girona, Josep Monteys, aquesta no és la primera vegada que s'enxampa el propietari. A l'estiu ja se'l va denunciar, però al cap de poques hores, i després que se li hagués mig buidat la botiga de gènere, la tornava a tenir fins al capdamunt.

Xarxa organitzada

Això és possible, segons ha concretat Monteys, perquè existeix una veritable xarxa organitzada que s'encarrega de subministrar material falsificat als diferents establiments que en vénen. "Es tracta d'una organització prou important, perquè l'endemà del dispositiu i de la inspecció, arriba un tràiler i veus com la botiga ja torna a estar carregada", concreta el cap de l'ATI de Girona.

L'inspector dels Mossos d'Esquadra ha assegurat que, tant a la Jonquera com als Límits, hi ha gent que realment viu només de vendre falsificacions. "És un negoci molt rendible, perquè no es tracta d'imitacions, sinó de falsificacions integrals", ha ressaltat Josep Monteys.

La meitat de les de tot l'any

L'operatiu policial d'aquest passat 20 de desembre ha estat el més important de l'any contra la falsificació en aquesta zona de l'Alt Empordà. De fet, només en un sol dia es van comissar la meitat de tots els objectes fraudulents que s'han detectat aquest any a la zona dels Límits i la Jonquera al llarg de diferents dispositius.

Comptant el de dimarts, els Mossos d'Esquadra han portat a terme quatre operatius contra la falsificació en aquesta àrea aquest 2011 (el 27 de juliol, el 30 d'agost i a mitjans d'octubre). En total, han inspeccionat catorze establiments diferents -alguns, més d'una vegada- han comissat 68.500 articles falsificats, han detingut quatre persones i n'han imputades 26 més per un delicte contra la propietat industrial.