Un veí de Salt signa una dació en pagament per cancel·lar la seva hipoteca de 182.000 euros

L'acord ha estat possible gràcies al suport de la plataforma d'Afectats per la Hipoteca

"Estic molt content. Ara puc tornar a començar de zero". En Hassana Jallow no podia amagar aquest divendres al matí la seva satisfacció desprès de signar davant un notari de Barcelona, i acompanyat d'un membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), la dació en pagament per cancel·lar la hipoteca de 182.000 euros que va contractar amb Caixa Laietana, actualment Bankia, l'any 2006 per comprar un pis al municipi gironí de Salt.

Desprès de quedar-se a l'atur i no poder pagar la hipoteca de 750 euros durant 8 mesos, l'entitat bancària va proposar a en Hassana aturar el pagament de les mensualitats durant un any a canvi d'un posterior refinançament.

Passat aquest any i encara sense feina, en Hassana va haver de fer front a un increment de les mensualitats de la hipoteca de 500 euros el que va agreujar encara més la seva precària situació. Es aquí on aquest veí de Salt va contactar amb el jutge de pau de la població per trobar una solució al seu problema, que al seu torn el va posar en contacte amb la PAH.

Amb l'assessorament de la PAH, a qui Hassana Jallow "agraeix tota l'ajuda", va aconseguir el compromís del seu banc d'aprovar-li en dos o tres mesos la dació en pagament per cancel·lar el seu deute. Desprès de "molt de temps i molt sacrifici" aquesta promesa s'ha fet avui realitat.

Creix el nombre de dacions en pagament

Encara que amb comptagotes els casos de dació en pagament per cancel·lar deutes hipotecaris són cada dia més habituals. Ho reconeix Marta Afuera, advocada de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, que ho atribueix a un "canvi de mentalitat" de les entitats financeres "que comencen a veure la necessitat d'estudiar tots els casos i fer efectives les dacions".

Un canvi de mentalitat que segons Afuera ve donat per dos factors: d'una banda per la incertesa de les entitats financeres davant "un possible canvi legislatiu forçat per la pressió social que s'està vivint", i de l'altre, "perquè s'estan començant a plantejar els inconvenients d'entrar en processos judicials que els costa cada cop més guanyar" en part per la resistència d'entitats com ara la PAH.

Malgrat aquests avenços però, Marta Afuera ha denunciat que moltes entitats financeres continuen proposant als seus clients el refinançament de les seves hipoteques, "una solució que en el 99% dels casos no serveix per a res".