Els Reis d'Orient porten dacions en pagament i lloguers socials als bancs i caixes gironins

Acció simbòlica de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de la demarcació per reclamar que s'aturin els desnonaments

La PAH de les comarques gironines ha fet aquest matí una curiosa cavalcada dels Reis pel centre de Girona. En comptes de patges, ses Majestats portaven activistes amb pancartes on es llegia 'STOP als desnonaments' i els regals que carregaven no contenien joguines. En un dels paquets s'hi llegia 'Lloguer social', en un altre 'Dació en pagament retroactiva' i al darrer 'Stop ja als desnonaments'.

La comitiva ha començat el seu recorregut a la plaça Marquès de Camps i, des d'aquí, han anat recorrent diverses d'entitats bancàries. En total, han anat a sis sucursals, en concret al BBVA, el Santander, Bankia, Banc Mare Nostrum (BMN), el Banc Sabadell i Unnim.

A tots els llocs, els Reis d'Orient hi han deixat els tres 'regals' simbòlics. Amb aquesta acció, la PAH ha volgut reclamar que s'aturin els desnonaments arreu de les comarques gironines. "Aquesta és la nostra manera de denunciar aquesta terrible injustícia que pateixen milers de famílies a comarques gironines, més de 60.000 arreu de Catalunya, i 350.000 a tot l'Estat", ha ressaltat Marta Afuera.

Dignitat social

La portaveu de la PAH ha reclamat al nou executiu estatal que prengui decisions decidides per "dignitat social" envers totes aquelles persones que corren el risc de quedar-se sense sostre per no poder afrontar el pagament de les quotes. "Cal aturar els desnonaments, legislar la dació en pagament retroactiva i promoure el lloguer social", ha afirmat Afuera.

La PAH critica que els bancs i caixes "han aconseguit molts diners públics" per refinançar-se, però que aquestes quantitats no s'han revertit en la ciutadania. "Podríem dir que a tots aquests bancs i caixes fa molt temps que els han arribat els Reigs d'Orient, i ara es tracta que passi el mateix amb els ciutadans", ha lamentat Marta Afuera.

Per això, la portaveu ha demanat als directors de les sucursals que "aportin el seu esforç perquè les nostres reivindicacions vagin de baix cap a dalt, i que les entitats busquin maneres d'arreglar aquestes situacions". Marta Afuera ha criticat també els refinançaments que s'estan oferint "a gent desesperada".

Per a la PAH de les comarques gironines, això suposa "posar una altra corda al coll" de les famílies afectades "i fer-les caure al cap d'un any o dos".