Almenys 50 dones de Girona ja els han detectat endometriosi

La biblioteca Carles Rahola va acollir ahir una xerrada a càrrec de la doctora Mariona Rius

Mig centenar d'assistents es van aplegar ahir a la tarda a la biblioteca Carles Rahola de Girona per conèixer de la mà de la doctora Mariona Rius l'afecció de l'endometriosi que actualment pateixen un mínim de 50 dones a la ciutat.

Aquesta xifra prové del nombre de persones que s'han apropat a la seu gironina de l'Associació d'Afectades d'Endometriosi de Catalunya per a informar-se d'una malaltia que afecta a una de cada deu dones. Segons la delegada de l'entitat a Girona, Sonia Albert Cort, la problemàtica triga molt en diagnosticar-se -una mitjana de nou anys- i ho atribueix al ser una malaltia de gènere; "Si la patissin els homes i tinguessin un absentisme laboral com ens provoca a moltes de nosaltres probablement ja s'hauria investigat i estaríem una mica més avançats en aquesta malaltia", ha dit en declaracions a Girona FM.

L'endometriosi és una malaltia crònica no cancerosa que afecta la qualitat de vida de la pacient, ja que pot presentar des d'un dolor lleu a sever o invalidant requerint analgèsia en pauta ascendent diàriament, requerint analgèsia en pauta ascendent diàriament, i presenta una franca alteració de la qualitat de vida amb impossibilitat d'esforços físics o una activitat quotidiana normal.

La malaltia es pot presentar des de petits fins a grans endometriomes, grans i extensos nòduls/fibrosi i adherències. Aquesta malaltia és inflamatòria, el que al seu torn ocasiona adherències, és a dir, ponts de teixit responsables que els òrgans s'adhereixin entre ells.

Segons l'entitat afecta a un 10% de la població femenina entre els 12 i els 50 anys, el que suposa un milió de persones afectades a tot l'Estat. Actualment l'únic tractament que existeix són les hormones ja que s'ha demostrat que les intervencions quirúrgiques tenen un efecte nociu.