Palafrugell quantifica en 1 MEUR els danys provocats pel temporal Gloria al municipi

Les principals afectacions es troben a la platja i el passeig de Llafranc

En una primera valoració realitzada per l’Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà), aquest estima en 1 milió d’euros (MEUR) el cost de reparar els danys ocasionats pel temporal Gloria de la setmana passada.

La principal afectació es troba a la platja i al passeig de Llafranc. Així ho ha confirmat avui en roda de premsa, Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell, acompanyat de Pau Lladó, regidor de Serveis Municipals i Brigada, Règim Interior i Mobilitat i altres membres de l’equip de govern.

Les afectacions del Gloria

Les afectacions més importants s’han concentrat a la platja i el passeig de Llafranc, i també al port. En concret, es tracta de l’esvoranc ocasionat al passeig Francesc de Blanes i de la caiguda del mur que separa la platja del passeig, que costarà uns 800.000 euros. D’altra banda, la platja ha quedat sense sorra, que va envair el passeig Francesc de Blanes i Cipsela. També hi ha destrosses als establiments de front de mar i a la finca privada que es troba just al principi de la platja.

En el cas de Tamariu, el temporal va malmetre diverses toves del passeig, que s’hauran de reposar, i va ocasionar danys a la majoria d’establiments turístics que es troben al passeig. En aquesta zona, la sorra de la platja també va envair tot el passeig, i inclús alguns dels carrers travessers.

A Calella de Palafrugell hi ha diversos desperfectes a les diferents platges, com les dutxes de la Platgeta o de Port Pelegrí, l’escala de la Platgeta i la passarel·la de fusta que connecta la platja d’en Calau amb la de Port Bo. També hi ha destrosses al camí de ronda de Calella a Llafranc, en concret a les escales d’accés a les roques, que no afecta a la circulació segura pel camí. A la platja del Golfet, que ha perdut molta sorra, unes roques obstaculitzen l’accés a la mateixa. Com ha succeït en els altres nuclis costaners de Palafrugell, el temporal també ha malmès molts dels establiments i comerços propers al mar.

I a la zona més interior del municipi, s’ha comptabilitzat la caiguda d’uns 100 arbres, alguns de l’espai públic i altres de finques privades. La Policia Local i el servei de Mobilitat es van encarregar de precintar els espais amb risc per tal d’evitar accidents. A Camp d’en Prats, es van precintar temporalment la plaça per precaució. Finalment, els pins no han patit cap afectació i torna a estar oberta al públic.

Les tasques de reparació

Les àrees de Serveis Municipals i d’Urbanisme de l’Ajuntament ja han començat a treballar per tornar a la normalitat el més aviat possible. Algunes de les tasques com la reparació de toves, de les escales, la revisió de l’enllumenat públic o la neteja de la sorra que ha envaït els carrers i els establiments, ja s’estan efectuant. També s’està fent un anàlisi acurat per establir quina és la millor solució per reparar el passeig Francesc de Blanes de Llafranc.

Pel que fa a la sorra, a banda de la que s’ha recuperat dels carrers, de forma natural pel mateix efecte de les onades tornarà a regenerar-se. Si això no és suficient, des de l’Ajuntament es faran les actuacions oportunes per tal de deixar les platges a punt per la temporada.

De cara al futur, el Consistori treballa juntament amb els Consells de nucli de Tamariu, Llafranc i Calella, per establir pautes de prevenció i intentar minimitzar l’impacte dels temporals en aquests nuclis. El canvi climàtic és una realitat, els temporals cada vegada seran més freqüents i cal establir quins mesures extraordinàries prendre davant nous episodis semblants